En kall helg i slutet av maj mötte vi upp fyra andra småäventyrliga familjer för att paddla kanot och tälta på Susåen, ett 50 km långt vattendrag en timme sydväst om Köpenhamn. Vädret levde upp till den, för att vara i maj, sensationellt dåliga prognosen men det blev ändå 24 fantastiskt fina timmar med lagom mycket paddling, mysigt tältande och en väldig massa frisk luft.
Susåen delas i två av de två sjöarna Tystrup och Bavelse och vi paddlade de cirka 18 km söder om dem. Det är en rätt perfekt eftermiddag-tältnatt-förmiddagstur om man har mindre barn med. Alla 50 kilometer är dock paddlingsbara så vill man vara iväg längre är det bara att börja längre uppströms. På den här kartan kan man se hela sträckan med rast-och tältplatser.
Att hyra kanot på Susåen
Det finns två kanotuthyrare att välja på, Kano på Susåen och Broby/Suså Kanoudlejning. Priserna är nästan identiska (knappt 1000 DKK per kanot och dygn) så det som skiljer de två åt är var man kan påbörja sin tur och på vilka lägerplatser man har rabatt. För att skydda natur och djurlivet i och runt ån är antalet kanoter per dygn begränsat, vilket jag utgår ifrån betyder att det aldrig känns allt för packat med folk.
Vi hämtade ut våra kanoter vid Fuglebjergbroen, precis söder om sjöarna. Här åkte ullunderställ, fleece och regnkläder på och vi kastade visst in alla barn i någon bil under en ordentlig skur, i ett aningen missriktat försök att undvika att alla var våta innan vi började paddla. Efter att ha lastat fem kanoter med vad som kändes som orimliga mängder grejer (men herregud vad mycket som får plats i en kanot!) så var det dags för avfärd.
Att paddla kanot på Susåen
Paddlingen på Susåen är mestadels urlätt. Många kilometer är helt skyddade av skog på bägge sidor och när man slänger på lite medström på det så blir det otroligt behagligt. Det finns ett par ställen där strömmen inte hjälper till och om det blåser 12 m/s i sidled som det gjorde när vi var ute så kan vissa väldigt öppna partier kräva en del hetspaddling. Men annars är det väldigt lättsamt.
Bitvis höll vi i varandras kanoter och gled helt enkelt ner för ån – fem kanoter i bredd. Barnen lekte att det var en timmerflotte och de vuxna drack kaffe och petade lite med paddel ibland men annars krävde just de bitarna noll fysisk ansträngning. Generellt kan man väl säga att det inte krävs någon speciell fysik för att paddla på Susåen.
Vi paddlade dryga två timmar den första dagen, med ett fika- och rasta barnstopp vid en av de många rastplatserna längs ån. Andra dagen var det drygt tre plus en paus innan vi nådde slutdestinationen Rådmanshaven i norra Næstved. Allt i allt en väldigt lagom distans där vi hann känna att vi var iväg på riktigt men utan att någon (läs barn) tröttnade.
Jag funderade på det innan – om barnen skulle tycka att det var långtråkigt, och hade det bara varit vår familj så är det också mycket möjligt att det hade varit fler: “När är vi fraaaamme?”. Men nu var det åtta barn och inte ett enda klagomål. Win!
Att tälta längs Susåen
Längs med ån finns ett tiotal platser där man får slå upp sitt tält. De varierar från väldigt enkla öppna platser utan några som helt faciliteter till små naturcampingplatser med toaletter och dricksvatten. Vi hade sikte på en av de väldigt avskalade, Holløse Enge, men i stadigt regn som blåste i sidled kändes den helt öppna platsen utan träd lite som en riktigt dåligt dag på Roskildefestivalen. Utan festen. Så vi paddlade vidare till Æblehaven/Nåby camping, en liten naturcamping någon kilometer nedströms.
Här var vi absolut inte ensamma (barnen räknade till 14 tält när vi sa att om de räknade alla tält så fick de godis = vi fick två minuters total fred). Eftersom det är uppdelat i tre nivåer med träd emellan, så det kändes det dock ändå hyfsat avskilt och privat där vi stod. Det finns ett gäng bålfat som man kan flytta runt och bänkar likaså.
Här finns även toaletter och ett uppehållsrum i en gammal lada. Det är ingen lyx och ägarna verkar kanske inte lägga ner sig själ i stället men vi var ju inte där för att hänga på en camping så det spelade verkligen ingen roll. Det enda irritationsmomentet var att vår ved tog slut och ny på plats krävde två stycken 20-kronor. VEM har 20-kronor i 2021?
När det gäller mat och dryck är det verkligen en fördel att vara många som gått ihop. Plötsligt raddas det upp ost- och skinktoast som någon grillat på ett smörgåsjärn, glasen är fyllda med vin, snacks i långa rader åker fram och någon kockererar ihop en pasta och köttfärssås.
Barnen slocknade så småningom i tälten och vi vuxna hängde kvar runt brasan en stund. Just här hade man kanske önskat att man inte behövt vara klädd som på en skidsemester i midvinter men vi fokuserade på att det ju inte ösregnade. Jahatten på, som danskarna säger om positivitet !
Hela upplevelsen är att allt är väldigt enkelt och lättillgängligt. Jag vet inte hur fullt det kan uppfattas i högsäsong men eftersom antalet kanoter är begränsade så tror jag inte att det någonsin blir överfullt. Vi paddlade på pingsthelgen (fortfarande långhelg i Danmark) och det borde vara en rätt poppis helg. För så vida det inte var en massa väderförskräckta människor som bokade av på grund av prognosen det vill säga.
Upplägget med uthyrare, tältplatser och rastplatser är väl beprövat och det märks att det är ett väloljat maskineri. Inte alls på ett negativt sätt där man känner sig om en vara på rullande band utan just bara väldigt lätt och genomtänkt.
Det får erkännas att vi ertappades några gånger med att konstatera att det ju inte skulle ha blivit sämre av uppehåll och mer än 12 grader. Men om något gjorde det oss bara än mer sugna på revansch nästa år. Och jag tror faktiskt att det kan vara en uppseglande tradition det här – den årliga pingstpaddlingen på Susåen.
0