Restauranger i Köpenhamn – mina 8 favoriter

Bra restauranger finns det en uppsjö av i Köpenhamn och efter mer än ett decennium som Köpenhamnsbo har jag så klart samlat på mig ett gäng favoriter. De har alla en hel del gemensamt: det är ställen som lyckas kombinera det opretentiösa och avslappnade med riktigt bra kvalitet, de ligger på någon slags mellanprisnivå och de kan det där med stämning. Enligt mig är det kombinationen som Köpenhamn gör allra bäst. Vill man ha en guide till stel fine dining eller detaljerade beskrivningar av smaker så får man leta någon annanstans. God mat, jordnära service och stimmig stämning är vägen till mitt restauranthjärta. Enjoy.

#1: Fest, fisk och färger på Donda

Alla som lyckas ta det i grunden opretentiösa latinamerikanska köket och göra det till en smakfest av rang är mina vänner. Och det kan de på Donda. Fisk, skaldjur, tacos, marguaritas och jäklarimig perfekt stimmig stimmig i den lilla lokalen på Christianshavn. Jag älskar ungefär allt med Donda och vill man ha riktigt bra mat och lite festkänsla så går man hit. Men man bokar i god tid, ofta smockfullt.

#2: Bjuder Restaurant Pluto på stans bästa stämning?

Pluto, åh min Pluto. En trotjänare är vad Pluto är. Innan Donda kom in i mitt liv så var Pluto svaret på varenda ’vart ska vi gå i Köpenhamn’‑fråga jag fick. 12 rätter family style för runt 500‑lappen men notan stannar sällan där för här bli man ofta hängande. Det är lite New York bistrostämning och eventuellt omöjligt att vara på kasst humör för här är det liksom genomglatt. ’Vi har inga dogmaregler i vår matstil, så länge kvaliteten är hög och det smakar gott’ ‑ sånt gillar man ju!

restaurang pluto köpenhamn

#3: Pasta är så långt ifrån bara pasta hos Barabba

You had me at gammelrosa, putsade väggar, ljusgröna kristallkronor och små pastarätter som ser beskedliga ut men som man kan DÖ FÖR. Barabba är avskalat men mysigt, gourmet men opretentiöst och italienskt men nyskapande italienskt. Helst vill man åt kvällens tasting‑meny för dryga 500‑lappen men om det är fullt så långt fram man kan se så är den superkorta lunchmenyn ett hett tips. Ni kommer inte ångra er.

#4: Lyxmexikanskt hos Sanchez

Jo, men jag har ju en förkärlek för det latinamerikanska, det har jag. Och då kan man nästan omöjligt ogilla restaugang Sanchez. Det är upscale mexikanskt och tequilameny till om man är på det humöret. Och deras version av churros med glass har jag på riktigt drömt om sen jag först åt dem för flera år sen. Här är ni dessutom på hippa Vesterbro med en uppsjö av barer att gå vidare till om det är en sådan kväll.

#5: Kødbyens Fiskebar ‑ en kär och lojal institution

Fiskebaren är old school och nästan en institution i stan, och det gillar man ju. I en ikonisk gammal slakthusbyggnad i Kødbyen serveras, jo, men du gissade rätt, fisk och skaldjur. Det är inga konstigheter. Det är stort. Det är Kødbyen‑stimmigt. Det är gott. Det är vansinnigt trevligt. Man kan lita på Fiskebaren helt enkelt, det kan man.

fiskebaren restaurang köpenhamn

#6: Sydeuropeiska tapas + vinbar = SAFARI

Namnet är förvirrande. Låter som en halvkass turistfälla med massa…kött? Det är det ICKE! Det är 8 sydeuropeiska rätter för 325 kronor. Det är mycket grönt och fisk. Det är så otroligt mycket kvalitet för pengarna. Det är också en vinbar, humöret är högt och man känner sig hemma så fort man trillar in genom dörren från den ganska anonyma gatan vid sjöarna på Nørrebro. Safari! Gå dit, gör det.

#7: Nordisk mat bland klätterväxterna på Høst

Høst känns som det mest städade stället på min lista. Minst stimmigt, nog det tystaste. Men kvalar ändå in utan problem tack vare gudomligt god mat och fruktansvärt snygg inredning. Som att sitta i en lite hemlig fransk trädgård fast inomhus. What’s not to like? Maten är nordisk och som på nästan alla ställen i den här guiden väljer man med fördel en av de sammansatta menyerna så man kan luta sig tillbaka och slippa tänka. Vel bekomme!

#8: Kvarterskrogarnas kvarterskrog 20A

Här snackar vi mer kvarterskrog än något annat men ändå inte vilken kvarterskrog som helst. Lite ruffigt charmig inredning, väldigt Köpenhamnig gata på Nørrebro, en kort meny med dagens rätt (chark finns alltid) och väldigt gemytligt. Hit går man när man vill ut utan att vara jätteute. Som hemma fast ute. Jag tror inte att ni hittar 20a på särskilt många andra listor men det är kanske just därför man ska gå dit. Köpenhamn på riktigt liksom.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories