restaurant at stedsans

Stedsans farm & restaurant i Halland

Djupt inne vid en sjö i de halländska skogarna har ett danskt par startat skogsresortet Stedsans farm & restaurant. Här ligger hållbarhet och en cirkulär tankegång i fokus och det känns hela vägen genom den närodlade 5-rättersmidaggen i utomhusrestaurang, natten i de minimalistiska trästugorna och alla detaljer som gör avsaknaden av el och rinnande vatten till lyx. Stedsans är lika mycket ett hållbarhetsprojekt som en besöksdestination och förtjänar all den internationella uppmärksamhet de har fått. Nu ska svenskarna hitta dit bara.

restaurant at stedsans

Minimalism och skogsidyll på Stedsans

Det är en solig men blåsig dag i juni när vi lämnar familjerna hemma i Köpenhamn och kör mot Hyltebruk utanför Halmstad. Knappa tre timmar efter att vi rullat ut från stan parkerar vi mitt i sinnebilden av den svenska sommardrömmen. En fårhage, en glittrande sjö, några faluröda trähus och en lummig bokskog. Vägen till det lilla fristående träskjulet som fungerar som reception går över lite stock och sten i skogen och på den lilla biten förstår man att man nu är på väg ‘off grid’.

På vägen ner mot sjön ligger 14 små trästugor stugorna inbäddade i skogen och går knappt att urskilja mellan träden. Markeringarna är så blygsamma att vi nästan missar vår stuga men hittar till slut nummer 10 och kliver in i den trekantiga, enkla furustugan. Här dominerar de fyra meter höga glasfönstrena och jag undrar hur många som inte har lagt sig ner på sängen och tittat ut bland träden när de checkat in här?

Efter att ha kommit tillrätta tar vi med oss den flätade korgen med örtte och snacks som vi fått i receptionen och traskar ner till sjön och det lilla båthuset . Här finns en stor bastu på land och en lite mindre flytande för tillfället förtöjd vid strandkanten. Elda får man göra själv och jag som inte är eldguru blir löjligt stolt över att få igång den flytande bastun på första försöket. Efter cirka 45 minuter är det tillräckligt varmt för att kunna njuta av utsikten från bastun efter flera dopp i sjön.

Var man lite stressad eller på dåligt humör innan man kom hit så tror jag att det är ungefär här som allt det borde rinna av en. Eller åtminstone läggas undan för en stund. För rofyllt är det.

Lokalt och närodlat i den öppna restaurangen

Vid 18.30 är det fördrink vid restaurangen som ligger en bit längre bort med utsikt över sjön. Man sitter visserligen under tak och med väggar av hård, genomskinlig plast men det känns som utomhus. Det öppna och helt elektricitetsfria köket ligger under segel precis utanför och man kan hela tiden följa med i arbetet om man har lust. Middag och dryck ingår i priset och menyn är fast, så man behöver inte tänka på något som helst. Man sätter sig bara ner och njuter.

Varje rätt presenteras i detalj av någon i personalen och till det presenteras också vinet eller det alkoholfria akternativet. Först ut är råa rotfukter, som plockats upp ur jorden 15 minuter tidigare, och ostkräm. Lite tråkigt, kan man kanske tänka, men det är färgglatt, vackert och knasigt gott i all sin enkelhet. Jag ska hem och odla majrovor!, tänker jag, fastän jag vet att mina fingrar är allt annat än gröna och att det där med odling aldrig varit min grej.

Sen följer hjortcarpaccio från ett djur som ‘bara haft en dålig dag i sitt liv’, vilket är devisen vad gäller allt kött som serveras på Stedsans. Här vill man gärna kalla sig för ‘happytarians’, det vill säga en som äter allt men enbart sådant som kommer från bra och glada ställen och djur. Rätt hippie och rätt charmigt. Den här carpaccion är min klara favorit.

Näst på tur är surdegsbröd som så klart är bakat på plats, och blåmögelost från Skreaost, och till dessert rabarber med vaniljgrädde, chokladnibs och lite annat crunch. Allt som serverar på Stedsans är så klart ekologiskt och så närodlat som det bara kan bli.

Middagen tar sin tid men inte för en sekund känns den lång. Under efterrätten ser vi att någon i personalen går runt och gör upp eld i de många små eldstäderna som är utplacerade mellan restaurangen och sjön. När vi är färdiga med maten tar vi med oss kaffe och ett glas vin och sätter oss på ett gäng trästammar vid en brasa och jag fäller nästan en tår för att jag älskar när det tänks till så här. Klart att det är här man sitta och ha det bra medan solen går ner.

På hemsidan rekommenderas att man tar med en sovmask om man är känslig för ljus och visst vaknade jag av att ljuset inte så barmhärtigt strålade in i rummet strax efter 04. Men att sova är en av mina kärnkompetenser så jag har absolut inte problem att somna om till strax före åtta.

Efter ett morgondopp och lite brygghäng traskar vi iväg till frukosten som serveras mellan 9 och 11. Kaffe, te, yoghurt och granola, nybakat bröd, ett gäng olika ostar, igen från Skreaost, honung och så äggröra. Inte överdådigt men perfekt i sin enkelhet.

Brandtal om hållbarhet och vår plats i naturen

Efter utcheckningen kl. 11 kan man träffa Flemming, den ena halvan av den danska kockduon som startat Stedsans, som berättar om filosofin bakom Stedsans och sen visar runt på området. Eller berättar och berättar, håller ett lågmält och passionerat brandtal om hållbarhet är nog mer korrekt. Han gör det bra och ungefär här tänker jag att man kanske ska flytta ut på landet och bli självförsörjande ändå.

Under rundvisningen berättar han om de många lösningar de implementerat för att det ska vara hållbart och cirkulärt. Många av lösningarna har de hittat på YouTube och sen provat sig fram tills de har system som ger de konstant varmt vatten till handdisken i köket, härliga duschar till gästerna och och irrigation till jordbruket.

Vi tar också en tur i växthusen och trädgårdslanden där i princip allt utom kött och fisk kommer ifrån. Den här delen av Stedsans kallas även för ett labb, eftersom målet är att hitta skalerbara lösningar på hållbar matproduktion, som sedan kan föras vidare ut i världen för en grönare framtid.

Och där lämnar vi Stedsans farm & restaurant. Nog lite mållösa över att våra förväntningar överträffats fast de redan var skyhöga. Och med den speciellt ro i själen som bara ett dygn i absout samklang med naturen, gudomlig mat och kalla dopp i skogssjö kan frambringa.

  1. Jag känner att den här beskrivningen av Stedsans verkligen gör stället rätta. Blir också varm i hjärtat när jag tänker på upplevelsen där. Hoppas att flera blir väldigt nyfikna och unnar sig Stedsans i 2022.

    1. Vad kul! Det var verkligen ett så jäkla härligt dygn! Såg några andra som var där i typ spöregn och är säkert också mysigt men ändå inte riktigt samma grej… Nu får vi ju börja klura på vad nästa häftiga grej ska vara 🙂

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories