entre till tiveden nationalpark

Tiveden – en perfekt hösthelg

När jag fyllde 40 visste jag sedan länge att det inte skulle bli någon fest. Att jag i stället ville jag bjuda mina närmaste vänner på en hel helg av härligheter och massa kvalitetstid. Med en fot i Köpenhamn och en i Stockholm ville jag också så hjärtans gärna att dessa två världar skulle få mötas.

Och som de möttes! Det blev en hösthelg på Aspa Herrgård utanför Askersund vid Tiveden och mitt hjärta sjöng hela helgen! Jag rekommenderar härmed alla som har möjlighet att samla sina vänner för att fira vad som nu än ska firas, och här är mitt personliga recept på en fullträffshelg.

Aspa – herrgårdsboende i närheten av Tiveden

Det var faktiskt boendet som avgjorde plats för den här helgen, och inte tvärtom. Efter långt och intensivt letande efter ett lite lyxigare boende med självhushåll, för minst 14 personer, i närheten av naturnära aktiviteter, med bastu och badtunna och helst vid en sjö, så föll valet på Aspa Herrgård, 25 minuter norr om Tiveden. Sjön fick stryka på foten men allt annat var så perfekt som det kunde bli.

På Aspa Bruk finns fyra olika hus att hyra och väljer man själva herrgårdsbyggnaden har man under sommarhalvåret en egen pool. Bruksgården som vi bodde i har sju sovrum med plats för 17 personer, stort kök och matsal och en radda små salonger att hänga i. Ingen pool men en stor bastu i källaren och en utomhus jaccuzzi som i oktober ramades in av gula höstlöv för lite extra magi. Det är inte topprenoverat och stylat, men fint och fräscht och allt man behöver och mer därtill.

Mountainbike i Fagertärn

Vi kom fram till Aspa sent torsdag kväll och fredag eftermiddag, medan vi väntade in de sista gästerna från Stockholm, Umeå och London, tog jag med mig alla ut på MTB-tur. Jag hyrde cyklarna direkt hos Aspa Herrgård och fick ett gäng riktigt bra Merida-cyklar att leka med. Det finns inte riktigt några bra MTB-leder som går direkt från Aspa så vi lånade cykelställ och körde iväg till Fagertärn naturreservat 15 minuter bort.

Det finns ett gäng stigar inne i själva Tiveden men det är en del rött och svart (för svårt för nybörjarna som jag inte vill avskräcka) och grönt (så lätt skulle de heller inte ha det!) så jag valde i stället den blå Fagertärnsrundan. Den är 28 km i sin helhet men jag kortade av den längst västerut så att det i stället blev mer passande 15 km.

Det var en hel del grusstig, en kort sträcka traktorväg och en väldigt vacker slinga genom skogen. Det är inte det bästa spåret jag har cyklat men det var perfekt för en grupp med blandad erfarenhet, och höst, skog och cykling är alltid en bra kombination – perfekta stigar eller ej.

Vandring i Tivedens nationalpark

På lördagen var huvudpersonen vandring i Tivedens nationalpark. Innan vi gav oss iväg hade vi spanat på lite olika leder och skrattat aningen hånfullt åt tidsangivelserna som kändes som kryptempo. Don’t do that!

Vi pratade med en guide vid ingången som hjälpte oss att knåpa ihop en 8 km lång slinga som tog oss längs med sjön, genom trollskogen, förbi Junker Jägares sten och in bland mossan i Vringelirövarna. De 8 kilometrarna tog nästan tre timmar och då är vi ändå i hyfsat god form allihopa. Det är helt enkelt mycket upp och ner, klättra genom klippformationer, trappor, med mera. Terräng! Fantastisk terräng!

Innan vi gav oss iväg svängde vi förbi på Ösjönäs och hämtade lunchpaket som vi bokat online. 99 kronor för väl tilltagen, jättegod pastasallad, frukt, bröd och smör, mineralvatten och kaka. Otroligt värt om man inte riktigt orkar fixa något själv. Det finns vackra, naturliga utsiktsplatser lite här och där inne i nationalparken men om man vill sitta vid bord eller grilla något så kan man stanna vid Vitsand eller Metesjön.

Ösjönäs är också ett ställe värt att kolla in för boende och aktiviteter. Det finns både stugor och glampingtält och ett gäng olika grejer att göra, som MTB, SUP, kanot, turridning, yoga och höghöjdsbana. Det ligger vackert precis vid sjön precis i utkanten av nationalparken och jag råkar veta att de jobbar mycket med hållbarhet. Helt klart ett ställe som står på min lista över ställen att ta med barnen till.

Trerätters middag lagad hemma av Tiveds Lanthandel

Fredag kväll kockade vi ihop en kalasmiddag själva men på lördag kväll kom Jocke och Mia från Tiveds Lanthandel hem till oss och lagade en dundrande trerätters i vårt kök. Jag ville absolut ha en lokal aktör och tror inte att jag kunde ha hittat en bättre. Jocke och Mia är nämligen inte bara ena jäklar på att komponera ihop en fantastisk lokal mat- och vinupplevelse men också väldigt härliga och avslappnade som människor.

Hög kvalitet men noll pretentioner, avslappnad kommunikation och en alldeles briljant förmåga att få en att känna att man bara kan slappna av och låta dem sköta allt. Det bjöds på knaperstekt tivedsfläsk med svamp från skogen, skinnstekt fjällröding (eftersom vätternröding var svårt att få tag på) med palsternackspure, lingon och svartkål och så cheesecakemousse med plommon och blåbär från Tiveden och kanelbullesmulor till dessert. Och vin till.

Så om ni är i området runt Tiveden, sväng förbi restaurangen. De har även en delikatessbutik och på sommaren den lite mer rustika restaurangen Luripompa.

Bastu i Granvik

Eftersom drömmen om egen bastu vid egen sjö inte gick att uppfylla så bokade jag den lilla byalagsbastun Gösta i Granvik, några kilometer söderut. Det skulle vara söndagens sista aktivitet innan hemfärd men jag fick enbart med mig Köpenhamnsgänget eftersom det var åt fel håll för resten. Även Köpenhamnarna verkade tycka att det egentligen var dags att åka hem, men följde snällt med födelsedagsbarnet. Och ingen ångrade sig.

Jag hade bokat bastun via Tivedens Vandrarhem och när vi kom fram till den spegelblanka skön omringad av höstlöv så stod bastun uppvärmd och klar. Med stora fönster ut mot den lilla sjön, perfekt temperatur i bastun och i oktobervattnet så var det en väldigt fin avslutning på helgen. Uppfriskande innan de fem timmarna söderut och över sundet.

Det är alltid lite nervöst när man planerar sådana här upplevelser. Allt ska gärna klaffa, samtidigt som man inte får planera sönder varenda minut. Många tårar gräts när helgen först blev inställd på grund av covid i april men i efterhand så blev oktober, med sina höstfärger och krispiga luft, nog ännu bättre. Tiveden – jag kommer tillbaka!

***

Läs också:

För en annan slags naturnära upplevelse, läs om vårt dygn på Lyckans Läger i Edsåsdalen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories