väg mot bovbjerg vid vesterhavet

Stämmer era fördomar om danskar och Danmark?

För några veckor sen frågade jag mina följare på Instagram om deras fördomar om danskar och Danmark. Det ramlade in en hel hög väntade och oväntade fördomar och som utlovat ska de bemötas!

Det här är ju ingen vetenskaplig artikel och blir en rätt personlig och subjektiv historia, men jag har grävt fram lite statistik där jag kunnat. I övrigt är det enbart mina 10 års erfarenhet av landet i väst som talar.

Fördom #1: Danskar är lättsammare och gladare än svenskar

Den första fördomen om danskar är väl själva sinnebilden av våra grannar. Levnadsglada och obrydda och så mycket mer uppsluppna än de stela, lite tråkiga svenskarna. Och fördomen går åt båda hållen – danskarna tycker nämligen själva att det är lite skojigare än grannarna i öst.

Mitt personliga intryck är det finns en lite gnutta sanning i det. Svenskarna är överlag aningen mer ängsliga, och måna om att passa in. Danskarna kör lite mer sin egen grej. Enligt Gallups World Happiness Report, där befolkningen själva uppskattar sin egen lycka, ligger ju Danmark också i topp tre år efter år.

MEN. Skrapar man lite på den ytan så är det inte riktigt lika uppsluppet som det kan verka. Det gömmer sig nämligen en riktig traditionalist i den danska folksjälen. Det ska jag skriva om någon annan gång.

Fördom #2: Alla danska tjejer röker

Nope. Men fler än i Sverige. Här är det ju lätt att ta till statistik, där vi kan se att medan 7% av svenskar röker dagligen, är talet i Danmark 13%. Någorlunda lika fördelat mellan män och kvinnor i båda länder. Och precis som i Sverige, blir rökarna färre och färre för varje år.

Jag tror att den här fördomen om danskar hör ihop med den ovan. Man föreställer sig danskarna som konstant glada och obrydda, med en öl i ena handen och en cigg i den andra. Medan de säger ‘for helvede’ efter varje mening. Eller är jag ute och cyklar?

Fördom #3: Danskarna hustlar i business och ett handslag är inte värt nåt – påskrivet ska det va

Åh, den här stötte jag på redan när jag som 26-åring var VD-assistent i en stor mediakoncern och vi förhandlade med en del danska bolag. ‘Inget är säkert förrän det är påskrivet’, hojtade min chef flera gånger, ‘Ett handslag i Danmark är inte värt någonting!’.

Och jo, den danska affärsstilen är aningen mer hårdför än den svenska och danskarna slår sig ofta för pannan när de ska tampas med den svenska konsensuskulturen. Men som vanligt är det en sak att jämföra med Sverige och en annan att jämföra med resten av världen. Och jämfört med resten av världen är det jo fortfarande gullgull och sockervadd på businessfronten i Danmark.

Fördom #4: Danskarna gillar inte regler och lagar

Den här är så otroligt intressant! Här finns material för en hel bok. Det är nämligen så att danskarna i årtionden har hånat Sverige för att vara ‘förbuds-Sverige’, där det finns regler och lagar för precis allt.

Det bottnar i det att svenska staten generellt har tagit en mer aktiv roll i att motverka osunda vanor som rökning, drickande och droganvändning, medan danskarna i större utsträckning tyckt att det är medborgarnas egna ansvar. Och så har det helt enkelt satt sig som en sanning – ‘Sverige har regler och förbud mot allt.’

Men faktum är att Danmark sprungit om Sverige med hästlängder, vad gäller regler och lagar. Jag vet att jag läst en artikel där man jämförde och kom fram till att Danmark numer är långt mer reglerat. Den kan jag självklart inte hitta nu.

Hur som så levde myten vidare i all välmående, även om vinden vänt för länge sen. Tills covid kom! Och danskarna satt plötsligt med öppen mun och gapade: Vad är det som händer? Svenskarna festar på after ski och stoppar ner händerna i bufféer som om det inte fanns någon morgondag, medan vi sitter hemma i isolation och testar oss flera gånger i veckan. Det blir spännande att se vad covid har gjort för bilden om det reglerade Sverige.

Fördom #5: Danskarna stannar för rött även när det inte kommer några bilar

Ja! Danskarna, som som sagt hånar svenskarna för deras laglydighet, stannar alltid för rött! Efter tio år är jag likadan, och känner mig numer indignerad när folk bara traskar över för rött hemma i Sverige.

Att gå mot rött är olagligt i både Sverige och Danmark men i Danmark kan man faktiskt straffas med en böter på 700 kronor, medan det i Sverige inte finns något så kallat straffansvar knutet till brottet, så du kan inte straffas. Jag gissar att det är en del av förklaringen.

Fördom #6: Danskarna är dryga när de inte förstår vad du säger

Hm. Nja. Lite kanske. Jag skulle vilja påstå att danskarnas tolerans för ‘dålig danska’ är sämre än svenskarnas dito, och danskarna är nog snabbare att ta till engelskan, medan svenskarna i högre grad är rädda att förnärma någon då.

Vänder man på det kan man väl säga att danskarna nog är tydliga när de inte förstår, medan många svenskar nickar och låtsas och svettas och blir skitobekväma i stället. Vad som är bäst får man bestämma själv.

Fördom #7: Alla danskar är rasister

Självklart inte. Då skulle jag ju inte kunna bo här. Och på många sätt upplever jag Danmark, eller i alla fall Köpenhamn, som betydligt mindre segregerat än tex Stockholm.

Men. Ingen rök utan eld. När jag skrev ut och frågade om era fördomar om danskar var jag övertygad om att åtminstone en person skulle komma med den här, och med all rätt. Det är en skitsvår fråga och oj, vad jag skrivit om den här texten många gånger nu. Det är väldigt lätt att snurra in sig in i komplexa resonemang och något som mer liknar en avhandling än en kort liten bloggtext. Men jag ska försöka sammanfatta min syn på varför danskarna uppfattas som rasister.

  1. Den faktiska politiken: När man har en minister som firar offentligt med tårta när hon lyckats införa den femtionde inskräkningen av invandrarnas rättigheter (fd integrationsminister Inger Støjbjerg), officiellt kallar socioekonomiskt utsatta områden för ghetton, eller är det enda landet i Europa som tycker att det är rimligt att börja skicka tillbaka flyktingar till Syrien, då får man liksom skylla sig själv. Ja, inte folket, men politikerna. Då kan man inte stå och veva och tycka att det är orimligt att man får ett rykte som aningen avigt inställda till invandring. Det är naivt och barnsligt, om man frågar mig. Och det har ni ju gjort.

  2. Retorik och ton: De här politiska handlingarna skulle ju inte kunna föras ut i livet om det inte fanns en retorik och en ton i den offentliga debatten som tillät det. När det pratas invandring, migration och integration påminner ordvalen bland de stora, etablerade partierna ofta om något vi i Sverige är vana att höra från Sverigedemokraterna. När det är nivån som sätts inne på ‘Borgen’* så blåstämplar det också liknande ordval och resonemang bland folket i stort.

  3. Högt i tak eller bara rasistiskt? Många, inklusive många svenskar, skulle då mena att det i stället handlar om att det är högre i tak i Danmark, medan man i Sverige begränsas av åsiktskorridorer och en rädsla för att inte vara politiskt korrekt. Och att inställningen i Sverige skulle vara mera negativ om folk vågade stå för det de tycker. Där finns det nog inget rätt eller fel svar, utan bara personliga tolkningar.

    I den debatten tänker jag inte göra mig till domare, men kan ju i alla fall erkänna att jag väldigt ofta känner mig väldigt svensk och väldigt, väldigt arg när de här frågorna diskuteras. You do the math.

Men nej, alla danskar är inte rasister. Självklart inte. Och samtidigt som politiken och retoriken är stundtals förfärlig, så upplever jag som sagt att Danmark i vissa aspekter är mindre segregerat än Sverige. Men mer om det någon annan gång.

Fördom #8: Danskarna är ärligare och mindre politiskt korrekta (och uppfattas därför som mer fördomsfulla)

På samma tema som ovan och ja, det stämmer. Om man sen vill vinkla det som att de uppfattas som mer fördomsfulla för att de är ärliga eller att de faktiskt är mer fördomsfulla för att det retoriska klimatet inte motverkar fördomar, därom tvista de lärde.

strand vid vesterhavet vid lemvig

Fördom #9: Danskar är bra på sex

Rimlig fördom. Som väl omöjligt kan uppfattas som en fördom men en komplimang?

Men här får jag (glatt) erkänna att mitt eget statistiska underlag är på tok för litet för att dra några slutsatser och det är också skitsvårt att hitta statistik på sexskills i olika länder. I wonder why,

Så vi säger bara ja då. Självklart är danskar bra på sex!

Fördom #10: Danskar är inte så outdoorsy

Här skulle jag spontant svara att det stämmer. Men det är nog lite förhastat, när jag tittar på statistiken, som visar att 85% av danskarna är ute i naturen minst en gång i veckan under sommaren, och enbart 1% är det aldrig.

Däremot så tror att jag föreställningen om vad som är natur och vad som är friluftsliv skiljer sig åt mellan länderna. Av den mycket naturliga anledningen att det är otroligt begränsat med vild natur i lilleputtlandet Danmark, och därmed rätt knepigt att vara så där hardcore outdoors som halva Sverige plötsligt blivit.

Hörde för övrigt från en säljare på Stellar Equipment i Åre att danskarna köper mycket mer friluftskläder per capita, än svenskarna gör. Förvånande tycker jag, men man glömmer kanske lätt att stora delar av den svenska befolkningen fortfarande inte grillar korv i skogen varenda helg.

Fördom #11: Danmark är lite skitigare än Sverige

Erm, nä, skitigare är det inte, men kanske lite mindre polerat. Det vill säga att det inte är de facto smutsigare, men inte alltid lika fixat överallt.

Jag tror att det här är en av anledningarna till att så många svenskar pratar om ‘den lite mer kontinentala känslan’ i kanske framför allt Köpenhamn. Det lite mindre polerade, aningen mer ruffiga. Men skitigt är det inte.

Pratar vi om språket – absolut. Alla vet ju att danskar svär precis hela tiden. Även om det kanske egentligen mest är på film.

Fördom #12: Danskarna är småfulla hela tiden

Självklart.

Fördom #13: Danskarna ska alltid ‘hygge’

Alltid. Svenskar fikar. Danskar hygger. Utan de kulturella beståndsdelarna skulle väl båda ländernas existensberättigande försvinna, eller?

***

Det var de fördomar om danskar och Danmark som ramlade in denna gång – jag kanske får följa upp om några år och se om det förändrats.

Och när jag har lite fler danska följare kommer jag garanterat att göra ett inlägg om danskarnas fördomar om svenskarna och Sverige. Rätt ska vara rätt ju!

Stämde det här med dina fördomar också eller har du några andra? Kommentera gärna nedan så lovar jag att svara!

* Christiansborg, det danska riksdagshuset.

  1. Vilket kul inlägg. Min fördom om danskar: de är snygga, halvfulla och blir sura när jag envisas med att prata engelska med dem. Och så äter de smuliga matmuffins i sängen (fördom helt baserad på en person jag delade rum med när jag jobbade på pub i London)

    1. Haha, JA, ALLA danskar är snygga! Det där med halvfulla är så kul, för det är ju det danskarna tycker om svenskarna, som ofta åker över sundet för en rejäl fest. Kanske ännu mer förr i tiden när det var mycket billigare här, men det sitter liksom i. Det där med muffinsen…låter skitjobbigt, som tur är inget jag snappat upp som danskt. Fast nu när jag säger det, de gillar ju deras smuliga wienerbröd alltså…

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories