Julig december i Köpenhamn

December i Köpenhamn bjuder på julig stämning bland gränderna i innerstan, pittoreska julmarknader och danska julbord på var och varannan restaurant. Även om snö är sällsynt på dessa breddgrader så kan en weekend till den danska huvudstaden garanterat sätta fart på julstämningen.

@unsplash

Drick glögg på Hviids Vinstue

En halv trappa ned på hörnet precis bredvid det anrika varuhuset Magasin, ligger Hviids Vinstue. Det är en 300 år gammal krog som är mer eller mindre synonymt med december i Köpenhamn. Hela månaden trängs folk inne och på kullerstenen utanför, med ett glas glögg i handen.

På Hviids Vinstue dricker man nämligen glögg. Mat och öl och annat känns nästan som att svära i kyrkan. Så gå hit, häng utanför med utsikt över den överdådiga julbelysningen på Magasin och Hotel d’Angleterre, och känn dig som en köpenhamnare för en stund.

Hitta till Hviids Vinstue

Jul på Tivoli

Jag kan inte komma på någonting som är lika juligt som julen på Tivoli. Hela december bjuder parken på maxad julstämning med hundratusentals ljus, bodar med julgott, nissar och tomtar och isig winter wonderland-känsla.

december i köpenham tivoli
@unsplash

Jul på Tivoli är också väldigt, väldigt populärt. Jag har varit där en helg i december EN gång och det gör jag aldrig igen. Så. Mycket Folk. Så välj en vardag, gå dit lite tidigt på eftermiddagen och stanna sen när mörkret sänker sig och julstämningen skjuter i höjden. Vill du gå all in på det danska så kan bord med fördel bokas på den snart 150 år gamla restaurangen Grøften.

Hitta till Tivoli

Julmarknad på Christiania

December i Köpenhamn bjuder en på en rad olika julmarknader och rör du dig i stan är det nästan omöjligt att undvika de klassiska i Nyhavn och på Højbro Plads. Men om man vill besöka en lite mer köpenhamnig variant så rekommenderar jag julmarknaden i den Grå Hal på Christiania.

Christiania är fristaden på Christianshamn som nog är mest känd för den öppna hashhandeln på Pusher Street, men som också är hem för 1000 människor (inkl. barnfamiljer och folk som cyklar till jobbet i struken skjorta). Det är en lite mer kreativ julmarknad, lite annorlunda och väldigt mysig att kombinera med en promenad längs de lite tokiga, egenhändigtbyggda bostadshusen längs vattnet.

Hitta till den Grå Hal.

Glöggtur med Hey Captain

Hey Captain är en moderniserad variant av de klassiska kanalbåtarna som visar upp Köpenhamn från vattnet. I stället för stora, opersonliga turer bjuder Hey Captain på småbåtar för grupper på 10-12 personer, en social och lite rolig guide, mat och dryck och en väldigt gemytlig stämning. Under december månad så skapar filtar, lanternor och glögg en julig stämning medan man glider runt och upplever stan från vattnet.

december i köpenhamn kanal
@Unsplash

Hitta till Hey Captain.

Skridskor vid Broens Gadekøkken

Trots att riktigt vinter och snö är en ovanlig syn på dessa breddgrader så bjuder december i Köpenhamn på ett gäng skridskobanor. För den centrala placeringen precis vid bron mellan Christianshamn och Nyhavn och för att den kombineras med en liten street food-marknad, vill jag slå ett slag för banan vid Broens Gadekøkken.

Skridskor kan hyras på plats och i matbodarna finns bland annat crepes, pasta och vad som sägs vara stans bästa hamburgare, Gasoline Grill.

Hitta till Broens Skøjtebane.

Ät en klassisk dansk julefrokost

De danska julefrokosterne, det vill säga julluncherna, är ett lika viktigt inslag i den danska julen som julgranar. I jobbsammanhang är det synonymt med ordentliga fester och försöker du få en taxi hem från stan kl. 03 en lördagmorgon, så får du konkurrera med tusentals fulla människor som varit igång sedan eftermiddagen.

Men en dansk julefrukost kan också vara ‘bara’ en ordentlig jullunch, som i mångt och mycket liknar det svenska julbordet. Måsten på bordet är smørrebrød med olika slags sill, flæskesteg, frikadeller och leverpastej. Och snaps så klart, om man. jobbar med sånt. Ett par riktigt klassiska ställen att inta sin julefrokost är Christianshamn Færgecafe, Restaurant Kronborg och stans äldsta restaurant Det Lille Apotek. Det finns en hel uppsjö av andra fina alternativ men gemensant för de alla är att bord ska bokas i rätt god tid.

danskt julbord
@Chris Tonnesen

Två juliga utflykter: Frilandsmuseet och Bakken

Om man lämna stan en stund, så kan man bege sig lite norrut. Tar man tåget till Sorgenfri Station i Virum kan man traska bort till ett julpyntat Frilandsmuseum. Tänk Skansen fast utan djur, så gamla hus i öppen, vacker miljö. Här känns julen lite gammaldags, man kan åka häst och vagn och de flesta dagar bjuds det på julbarnteater som ingår i entrebiljetten.

Åker man i stället till Klampenborg vid den stora parken Dyrehaven, så kan man besöka Bakken, världens äldsta nöjespark och Tivolis mer folkliga kusin. Här är det gratis att gå in (men åkband kostar så klart) och är mer stora fatöl och all-you-can-eat-stekt fläsk medan Tivoli är finvin och surdegsbröd. I juletid är det fint pyntat och mycket mindre folk än på Tivoli, men riktigt lika vackert är det inte.

***

För mer inspiration om vad du kan hitta på i Köpenhamn även när det inte är juletid, kan du spana in den första delen av min lista på 100 saker jag vill göra i Danmark.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories