bastu i köpenhamn copenhot

Copenhot: Badtunna och bastu med utsikt över Köpenhamn

Strax utanför centrala Köpenhamn ligger industriön Refshaleøn, som en barriär mellan staden och Öresund. Här ute pågår en långsam men stadig förvandling och de gamla skeppsvarven är nu backdrop för en trendig ny stadsdel med gourmetrestauranger, konstmuseum och (snart) padelbanor. Det är fortfarande extremt opolerat och ruffigt och det finns ingen hejd på hur mycket jag älskar det lite sjabbiga och råa. En av mina favoriter är Copenhot, ett litet hörn ute på en avlägsen kaj där man kan bada bastu och vedeldad badtunna med fantastisk utsikt över Köpenhamn.

I ett avlägset hörn av Köpenhamn

Första gången jag var här var i mars 2020, veckan innan Danmark stängde ner på grund av corona. Jag fyllde år och hade bjudit ett gäng vänner på bastu och bubbel innan vi skulle ut och äta på italienska Rufino Osteria. Det restaurangbesöket går numer under namnet “Den sista måltiden” eftersom hela landet gick i lockdown några dagar senare. Och av samma anledning har även besöket på Copenhot fått ett nostalgisk skimmer över sig.

Det var redan mörkt när jag och en kompis cyklade ut bland Refshaleøns slitna industribyggnader och jag var otroligt tacksam för att jag hade sällskap. Jag kan nämligen inte tänka mig en mer passande miljö för ond bråd död än här. Man cyklar förbi gigantiska, skitiga gamla skeppshallar, nedlagda järnvägsspår och bunkrar insprängda i bergväggen. Det hela känns otroligt avlägset och lite kusligt. Och det är underbart!

Badtunnor, bastu, bubbel och Köpenhamn

Copenhot ligger alltså längst ute på en gammal kaj långt ute på Refshaleøn, gömt bakom gamla garage och lagerhallar. Om det inte vore för några oansenliga träskyltar på vägen ut skulle det vara i princip omöjligt att hitta. Inne på det lilla området finns ett litet välkomstområde med bålfat, 6 badtunnor, ett gäng bastus i olika storlekar, en flytande brygga att bada ifrån och små trähytter som fungerar som omklädningsrum.

De har också båtar med jaccuzzi som hyrs ut med en kapten och ett torn med badtunna som är mer privat än de nere på trädäcket och också bjuder på en ännu bättre utsikt över Köpenhamn.

Som utgångspunkt hyr man en bastu eller en badtunna i en timme. Jag försökte boka både och så att man kunde gå emellan men det gick av oklara skäl inte. Kan kanske ha ändrats. Man får ett omklädningsrum per grupp och ett tips är att vara där lite innan så att ni fått er genomgång när er timme börjar gälla. Annars kan den där timmen försvinna lite för snabbt.

När man bytt om och slagit sig ner i sin badtunna eller bastu så kommer personalen runt och tar emot beställningar. Det finns mousserande vin, öl, läsk, kaffe och te och på badtunnorna sitter smarta hinkar på kanten där man kan förvara drycken i is. De kan också fylla på med ved eller försöka dra ner värmen lite ifall det behövs.

Och sen sitter man där i sin badtunna eller sin bastu och blickar ut över Köpenhamn och tänker att de som startat stället är genier. Det är rustikt och smått men lyxigt i all sin enkelhet.

Kombinera med krogbesök på Refshaleön eller Christianshavn

Är man i Köpenhamn under sommarhalvåret så kan Copenhot med fördel kombineras med en av mina Köpenhamnsfavoriter Reffen, en stor utomhus-streetfoodmarknad 500 meter bort. Är det inte öppet eller om man vill lyxa till det så ligger den omtalade michelinkrogen Alchemist också på gångavstånd. Själv skulle jag satsa på lilla Banchina (som har sin egen bastu och brygga) eller Nomas nya burgarhak POPL.

Tar sig till Copenhot gör man helst med cykel, för att förstärka Köpenhamnsupplevelsen. Annars kan man så klart ta bilen eller buss nummer 2A till ändstationen och gå de sista hundra meterna. Vill man vara på vattnet så går hamnbåten till Operan och därifrån är det också gångavstånd.

Skriv nu upp Copenhot på din Köpenhamnslista och boka i hyfsat god tid innan du ska hit. Gör det till en perfekt start på en härlig kväll eller en skön dagsaktivitet. Gör det!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories