solnedgång på the norrmans

En helg på The Norrmans på danska Stevns

Någon gång i 2019 började ett bed and breakfast på Stevns söder om Köpenhamn att dyka upp överallt i mitt Insta-flöde. Det hette The Norrmans, verkade välbesökt av inrednings- och matintresserade svenskar och såg ut som en blandning av dansk landsbygd, ett balinesiskt guest house en marockansk riad. Ett år senare tillbringade vi en magisk helg på gården och sedan dess har jag sagt till alla jag känner att de måste åka dit.

När Danmarks gränser stängde den 13 mars 2020 så gick vår förestående skidresa till Sälen upp i rök. Jag satt med ett glas rödvin hemma i soffan och var lätt omtumlad av den surrealistiska domedagsstämningen som rådde i medierna. Plötsligt lade The Norrmans upp en bedrövad post om att alla deras bokningar försvunnit i ett slag, pga nästan 100% svenska gäster och jag kastade mig på mailen och frågade om vi kunde komma till helgen.

De svarade direkt och sa “Kom! Vi gör allt för er!” och då säger det ju sig självt att man bokar. Och så kom det sig att vi fick en helg på The Norrmans i stort sett helt själva. Och med barnen, som jag annars nog valt att få passade på annat håll eftersom det nog ändå mer är ett par- eller kompisställe än familjehäng. Och vilken helg det blev då!

Varför älskar alla The Norrmans?

The Norrmans är alltså ett bed and breakfast av det lite lyxigare slaget på Stevns, en dryg timme söder om Köpenhamn. Svenska Anna och Lars (som man kan ha sett i Husdrömmar på SVT om man följt med där) köpte den gamla gården i 2017 och renoverade i stort sett helt själva innan de slog upp dörrarna sex månader senare. Det finns fem rum i stora villan eller det gamla huvudhuset, åtta stycken i det ombyggda kostallet, restaurang, ett charmigt orangeri, lada med boulebana och bar, utomhusjaccuzzi, gulliga hästar och en trädgård som för tankarna till en liten engelsk slottsträdgård.

the norrmans bed and breakfast

Det första som gör The Norrmans så härligt att inredningen. Om jag hade försökt inreda med en blandning av kalkstensfärg, två meter höga balinesiska drömfångare, zebrarandiga fotöljer och kaninlampfötter, så hade det sett ut som om jag haft en dålig LSD-tripp. På The Norrmans blir det i stället oemotståndligt lugnt och och hemtrevligt. Det känns otroligt lite som ett hotell och mer som att komma hem till någon som tar väldigt väl hand om en.

Mycket av inredning kommer från Anna och Lars olika resor och en del säljs också i butiken som ligger på vinden ovanför stallet. Ingenting fick följa med oss hem men hade jag haft ett annat slags hem så hade jag slagit till på den här rosa soffan med detsamma!

rosa soffa the norrmans

Lokala råvaror och stjärnkockar

Och så har vi det där med maten. Jag är alltså ingen gourmand. Älskar god mat men äter bra street food på en bänk i solen framför lyxiga minianrättningar på michelinrestaurang alla dagar i veckan. Men här har de hittat det perfekta mellanläget. Det är vansinnigt gott, lokalt, hållbart och genomtänkt men samtidigt okomplicerat och oprententiöst.

I priset ingår frukost och middag och man får helt enkelt dagens meny. Innan corona serverades middagen på The Norrmans vid långbord, community style. Det gjorde det inte, av förklarliga skäl, när vi var där men jag utgår ifrån att planen är att gå tillbaka till ursprungsidén när världen tillåter normalt socialt umgänge igen.

Mat och vin styrdes med ödmjuk men superproffsig hand av det nya zeeländsk-svenska paret Scott och Fanny, som nyligen flyttat ner efter flera år på en rad stjärnkrogar i Köpenhamn. Det kändes ovanligt tryggt att bara sätta sig och låta dem servera en förbestämd trerätters med det vin de nu tyckte passade bäst. Jag drömmer fortfarande om den Pommes Anna som serverades och vår kräsna sexåring dansade när han åt den enkelt tillagade kycklingen vi fick första kvällen.

Planen är att bli så självförsörjande som möjligt när det gäller allt grönt och växthuset som det snickrades på under vårt besök verkar nu vara klart och up and running. Annars samarbetar de med en rad små, lokala gårdar för allt från rabarber till ost till kyckling. Det är mycket fokus på det gröna men kött från antibiotikafria, frigående djur är också en del av menyn.

Förutom att äta god mat och sova i sköna sängar så tillbringade vi tiden med att bada i utomhusjaccuzzin i kvällssol, leka i den sagolika trädgården, klappa hästar och besöka Stevns Klint och Camp Adventure som ligger i närheten. Åker jag dit igen så kommer det att vara utan barn och då ska det drickas gin och tonic i solnedgången utanför ladan. Det är som gjort för det nämligen.

Att vara på The Norrmans var helt enkelt som att bäddas in en trygg, mysig dansksvensbalinesisk kokong för en helg. En egen liten värld. Åk dit!

Ni kan läsa mer om The Norrmans och boka på deras egna hemsida. De har även Norrmans by The Sea, ett hus närmare havet på Stevns, som man kan hyra för självhushåll (eller åka upp och äta på gården). Ser minst lika fint ut och står på min bucket list över ställen som ska besökas pronto.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories