vw california campervan in sunset

Varför köpa campervan?

Vi hade pratat lite löst om det i flera år. Det där med campervan. Om friheten i att kunna dra iväg när man vill och ha sitt egna naturnära boende med sig. Om att vi ju egentligen vill ha en tvåfärgad surfbuss från 60-talet så att vi kan känna oss som riktiga surfare fast vi bor i villa i förorten och jobbar på kontor, och att en nyare variant kanske ändå vore mer praktiskt.

Parallellt med våra rätt vaga diskussioner så började vanlife trenda något så vansinnigt. I mitt hörn av internet svämmar det nu över av händiga människor som lägger nätter, helger och semestrar på att bygga urcharmiga, personliga vans för nästan inga pengar alls. En del säljer allt de äger och flyttar in i bilen för att maxa ut på frihet och minimalism. Några av dem har ett barn eller fem.

Det är imponerande men det är inte vi. Vi har varken tiden, lusten eller livsstilen som krävs för att bygga själva eller bli nomader på heltid. Men vi älskar att utforska, att dra på äventyr, att upptäcka nya ställen och att röra oss i naturen på cyklar, surfbrädor eller på gåben, som danskarna säger (jo, de gör det på riktigt).

Och plötsligt en dag fick det vara sluttänkt. Man lever ju bara en gång och allt det där. Och inom en vecka hade vi scoutat marknaden, hittat vår äventyrsbil – en VW California, skakat virtuell hand över telefon och hämtat den i södra Jylland på väg hem från sportlovssemester i Klitmøller på danska västkusten.

Så nu när det bor en campervan på här vår uppfart – hur är det egentligen vi har tänkt oss att använda den?

Helger och kortare turer i vanen

Det här var ursprungstanken. Att kunna dra iväg spontant en fredagkväll. Packa ner lite chark eller köpa en pizza på vägen, slänga in täcken och kuddar i bilen och köra till en fin plats vid havet. Kasta macka med barnen, dricka ett glas vin i solnedgången, vakna med naturen utanför dörren och ta ett kallt morgondopp innan man tar den första magiska koppen kaffe. Som alla ju vet smakar bäst utomhus. Kanske surfa eller cykla en tur innan vi rullar till närmsta by, hittar en god glass, strosar runt lite. Vara hemma lördag vid lunchtid och redan ha fyllt helgen med upplevelser och äventyr.

Eller ta en lite mer planerad tur över en helg. Min lista över platser i Danmark och södra Sverige som jag vill uppleva är längre än min arm och med bilen blir det plötsligt lättare. Visst ska man hitta en fin plats att stå och packningen ska tänkas igenom men vi inte är inte beroende av att det finns plats på just det där fina hotellet eller vandrarhemmet. Vi kan bara dra och det är just den friheten vi ville åt.

Använda vår campervan som bas för dagsturer

Att vår campervan även kommer att göra vårt liv som kitesurfande och moutainbikeande föräldrar lättare var något vi insåg rätt sent i köpprocessen. Men här öppnar sig faktiskt en hel värld av möjligheter nu när vi har en bil som bas för dagsturer.

Jag har till exempel rätt konsekvent vägrat att åka iväg hela familjen på dagstur för att kitesurfa. Att försöka underhålla två barn på en blåsig strand medan den andra är ute och surfar är helt enkelt inte min kopp te. Det är sand överallt, vinden är konstant, barnens fina lek övergår plötsligt i en lång när-ska-vi-heeeem och den som är ute på vattnet surfar runt med lite stress i magen vilket förtar halva nöjet. Men nu!

Nu kan vi dra iväg till en fin surfspot eller ett MTB-spår några timmar från Köpenhamn och helt enkelt hänga i bilen när vi inte vill vara ute mer. Äta lunch, pyssla, pärla, läsa bok, kolla lite padda. Den som är ute och leker på brädan eller cykeln kan ta det lugnt väl vetandes att det värsta som kan hända är att barnen får lite för mycket skärmtid. Värre saker har hänt.

Delar av semester i campervan

Sist men inte minst så kommer vi också att använda bilen till att semestra i. Min familj har sommarhus på Gotland och några veckor där är en lika självklar del av sommaren som att andas luft. Nu är tanken att vi kan ta några stopp på väg till och från ön och att sedan ta några veckor där vi har bilen som semesterbas. Med cyklar till hela familjen, kitesurfgear till oss vuxna och en SUP så finns det ju oändligt många drömdestinationer att besöka.

I år har vi till exempel inga andra planer än just Gotland och resten får förbli öppet. Vi kan svänga förbi vänner ett par dagar och sova i bilen ifall det är knappt om plats. Vi funderar på att åka lite norrut och njuta av lite svenska fjäll. Kanske åka över till Norge och vila ögonen på en vacker fjord eller två.

Vi kombinerar nog med någon hotellnatt här och där för att det kan vara skönt och för att vi kan. Och för att även min lista över häftiga naturnära boenden i Norden är ordentlig lång och den ska ju inte avskrivas helt nu bara för att vi har äventyrsbilen. Här är vi varken kategoriska eller principfasta så om det regnar det fem dagar i sträck så checkar vi helt enkelt in någonstans. Något annat är livet för kort för!

Den röda tråden i allt det här är känslan av frihet. Att ha huset med sig. Att spontant kunna sova nära naturen utan att släpa med sig tält och stormkök och mat som håller utan kyl. Än så länge är det ett vinnande koncept och jag l ä n g t a r till alla äventyr som väntar.

Och om vi tröttnar om några år. Då säljer vi. Svårare än så är det inte.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories