Efter att ha bott i Danmark i snart 10 år har jag sett och upplevt mycket bortom Tivoli, Nyhavn och Strøget. Min lista på saker jag vill göra i Danmark har växt och växt och jag hoppas att den kan inspirera även dig att leta dig bortom de klassiska sevärdheterna nästa gång du åker över sundet. Om regionerna i innehållsförteckningen inte säger dig någonting så kan du friska upp skolgeografin här.
100 saker jag vill göra i Danmark
Köpenhamn
#1 Bo på Kaj hotell
Kaj Hotell öppnade i 2020 och had me at pytteliten husbåt för fyra i mysiga hamnomgivningar på Christianshavn. Det är nordiskt minimalistiskt trä-snyggt och på den egna lilla bryggan utanför dörren finns badbrygga och SUPs.
#2 Hyra elektrisk båt och upptäcka Köpenhamn från vattnet
Det tog ett tag innan jag började tänka på Köpenhamn som en stad med mycket vatten. Men nu när det sjunkit in vill jag mest ut på vattnet hela tiden. En sak som stått på listan nästan pinsamt länge är att ta med mig familjen eller ett gäng vänner och hyra en elektrisk båt från GoBoat eller Friendships. De är jättelätta att manövrera, har plats och bord för 8 personer så att man kan ta med sig middag att äta medan man glider fram i hamnen och på kanalerna och samlar på sig Köpenhamnsstämning.
#3 Vinterbada i Sneglen på Amager
I närheten av flygplatsen ligger det relativt nya Kastrup Søbad, även kallat Sneglen. Den här sortens arkitektur faller jag pladask för och i år ska jag dit och vinterbada, det är ett som är säkert.
#4 Äta smørrebrød på Aamans 1921 eller Palægade
Ni kanske tänker att jag äter smørrebrød mest hela tiden eftersom jag bor i Danmark? Icke. Men det vore kul att äta på klassikern Aaamans1921 eller pröva den nya gourmetvarianten Palægade.
#5 Cisternerne på Frederiksberg
En gigantisk gammal vattenreservoar under mark, som på 1800-talet skulle försäkra att staden alltid kunde förses med vatten, är numer en underjordisk utställningslokal. Just nu kan man uppleva konstutställningen Event Horizon där man färdas runt på det mörka vattnet bland valven i båt.
#6 En riktig cocktailkväll i stan
Inte för att jag aldrig har varit ute och druckit cocktails i Köpenhamn men en riktig runda med fokus på stans bästa barer har jag aldrig provat, så det känns som en rimlig idé. Om vi för en stund glömmer att jag blir ruskigt bakis nu för tiden då. Rundan skulle absolut innehålla klassikern Ruby, stilfulla Brønnum och och den hemliga Cerfew där man knackar på en anonym dörr för att bli insläppt.
#7 Vinter-SUP på Köpenhamns kanaler
Jag har paddlat SUP i Köpenhamns kanaler och innersjöar ett par gånger, men endast sommartid. Smart kan tänkas, för på vintern är det ju kallt, men jag skulle otroligt gärna dra på mig vintervåtdräkten, neoprenhandskar och skor och ge mig ut när det är riktig vinter. Det händer tyvärr rätt sällan på dessa breddgrader men ska försöka passa på när tillfälle ges denna vinter.
#8 NIMB rooftop
NIMB av Danmarks lyxigaste hotell och det i sig är rätt ointressant men deras takterass, med pool och utsikt över Tivoli precis nedanför, ser inte ut att gå av för hackor. Poolen får så klart enbart användas om man bor där så då får jag ju se till att göra det någon gång. Under sommaren har de också små konserter med middag men poolen är då off-limits.
Takterass med pool kan man också få på rätt nya och superhypeade Villa Copenhagen, och chansen är nog stor att jag hinner dit innan jag kommer till NIMB, eftersom det gör aningen mindre ont i plånboken. Det är dock så sönderporträtterat influencers och andra att jag blivit lite mätt på det utan att ens ha varit där.
#9 High Tea på A.C. Perchs Tehandel
A.C. Perch Thehandel är en gammal dansk teimportör och butik och vid det här laget en lika stor del av det danska arvet som wienerbröd. Ovanpå deras lilla huvudbutik som legat på samma plats på Kronprinsessgade sedan det startades år 1835, ligger ett Tea Room där man kan få klassiskt high tea med scones, små sandwiches och kakor.
#10 Åka skidor på Copenhill
I industriområdet precis söder om stan har den konstgjorda skidbacken Copenhill byggts ovanpå en modern energianläggning. Arkitektoniskt häftigt och något som måste prövas. 85 meter ovanför marken kan man åka skidor, gummiring i kälkbacken, springa, gå, klättra och få sig en bit mat med utiskt över Öresund.
#11 Tre Kroner och Flakfortet
Strax utanför Köpenhamn ligger en rad olika pyttesmå fort som tidigare användes i försvarssyfte. Numer kan man åka ut till Tre Kroner och Flakfortet för att se sig omkring, äta en bit mat och delta i lite olika aktiviteter á la skattjakt och fångarna på fortet (fler av dem på Flakfortet). En rätt enkel men lite annorlunda utflykt från stan.
#12 Strosa i Dragør
Dragør är en gammal, liten hamn- och fiskeby precis söder om Kastrup flygplats. Den äldre delen ska vara mysigtoch pittoresk med kullersten och korsvirke och en gemytlig hamn, men trots att jag kitesurfat precis i närheten en herrans massa gånger, har jag aldrig stannat till. Ska bli ändring på det.
#13 Spa på Aire Baths
Efter att ha tagit New York och Barcelona med storm, så öppnade den danska filialen av Aire Baths för några år sen. De termiska baden, som de själva kallar det, ser otroligt mysiga där de gömmer sig i de stillsamma, rustika lokalerna i källarvalven under den nya stadsdelen Carlsbergsbyen.
#14 Dricka varm choklad på Peter Lips hus i Dyrehaven en krispig höstdag
Dyrehaven norr om stan är väl Köpenhamns svar på Djurgården. Här har jag varit fler gånger än jag kan räkna och det är vårt go-to place när vi vill ut i naturen men inte har fantasi eller tid för annat. Men än har jag inte avslutat en tur i Dyrehaven med en kopp varm choklad på Peter Lips hus, en traditionell restaurang i ett gammalt, vackert hus med stråtak nära den södra ingången vid nöjesparken Bakken.
#15 Banegaarden
Köpenhamns senaste tillskott på street-foodscenen är Banegaarden i utkanten av Vesterbro. De nio gamla ladorna som legat orörda på en gammal banvall i flera decennier, väcktes till liv i 2020, och huserar nu matbodar, några fasta restauranter, en gårdsbutik, ett hus för stormiddag och några vilda trädgårdar.
#16 ARKEN
Louisiana har jag varit på många gånger men till ARKEN, det moderna konstmuseet söder om stan, har jag aldrig tagit mig. Jag skulle ha träffat en kompis där för snart åtta år sen men mitt vatten gick och jag låg på BB i stället. Livet händer, ni vet.
#17 Tornet i Vor Frelsers Kirke
“Gå upp i tornet på Vor Frelsers Kirke på Christianshavn och njut av utsikten över stan”, säger jag till folk som frågar vad de kan göra i Köpenhamn. Har bara aldrig gjort det själv. Dags att knata upp för de 90 meterna och 400 trappstegen, varav de sista 150 går utanpå själva det vackra tornet.
#18 Äta på någon av Köpenhamns michelinrestauranter
Vi är inga fine-diningmänniskor i min familj men någon gång vore det ju kul att uppleva några av stans stjärnspäckade restauranter. Noma är ju en given kandidat men supercoola Alchemist känns kanske ännu mer spännande och Kong Hans Kælder mer anrikt (de var först ut med stjärna i Köpenhamn år 1983).
#19 Øens have på Refshaleoen
Teamet bakom Köpenhamns snyggaste takterass-restaurang Gro har öppnat stads-lantbruk mitt i industriområdet på Refshaleøen. I deras yurt mitt i trädgården kan man äta frukost (i kombination med yoga om man vill), lunch eller 5-rätter middag och jag får lite samma känslor när jag läser om det som jag hade under vårt besök på Stedsans in the Woods (ja, utan övernattning då).
Andra favoriter här ute på Refshaleøen är street-food marknaden Reffen och bastu och badtunnor på Copenhot, som jag skrivit om tidigare.
#20 Hey Captain kanalbåt
Hey Captain har vänt upp och ner på det klassiska, opersonliga kanal-båtskonceptet och skapat en mer intim och social variant. Det är fina båtar, små grupper, lite mat och dryck och guider med personlighet. De brukar ha en julvariant med glögg som jag gärna vill prova i år.
#21 Botaniska trädgården i Köpenhamn
Skäms på mig som aldrig varit i Botanisk Have mitt inne i stan. Tror att det är harmonisk vackert i parken och i växthusen finns Palmehuset, Fjärilshuset och en lång radda utställningar om djur, evolution och just nu även dinosaurier.
#22 Lucia i Svenska Kyrkan
I alla de tio år jag bott här har jag tänkte att jag skulle boka biljetter till luciaatåget på Svenska Kyrkan på Österbro, men det har aldrig blivit av. Lucia firas i viss mån här men inte någonstans i närheten av i samma utsträckning som hemma, och jag saknar det lika mycket varje år. Så 2021 är året tänker jag.
Sjælland
#23 Bo i Danmarks kanske finaste shelter på Røsnæs
Längst ut på tippen av halvön Røsnæs ligger ett shelter. Och vilket shelter då! Tyvärr kan inte det inte bokas vilket gör det till en lite osäker satsning men en dag ska det ske.
#24 Brorfelde stjernekiggershelter
Mitt på Sjælland finns ett av landets äldsta observatorier, Brordfelde. Förutom att man har uppgraderat med en rad olika besöksupplevelser så har man nu också byggt ett gäng magiskt fina stjärnkikarshelters med tak delvis i glas. Alla helger under hösten är redan bokade men slår nog till på en helg i mars/april och så är det bara att hoppas på att det är stjärnklart.
#25 Utomhusbio i Lynge
Det här känns härligt amerikanskt 50-talsaktigt. Drive-in-bio helt enkelt. Vill ta med mig barnen i campervanen och bulla upp med kuddar, täcken och en herrans massa popcorn.
#26 Gå runt Nekselø
Man tänker kanske inte på Danmark som ett land med många öar men det finns alltså 73 bebodda och mer 300 obebodda. På vackra Nekselø bor 17 personer och jag vill ta med mig några vänner, en ryggsäck med kaffe och god matsäck och ta färjan från Havnsø på väst-Sjælland och gå de 7 kilometerna runt ön med den lite karga naturen och små klinter ner mot havet.
#27 Mountainbike i Tisvilde Hegn
Ett klassiskt mountainbikespår på Nordsjælland som jag aldrig kommit iväg till, även om det bara ligger en timme bort och vi har varit i närheten på utflykt massvis av gånger. Skogen där uppe är lite trolsk, med vridna trädstammar och vinpinad växtlighet. Totalt 28 kilometer spår som kan delas upp i tre.
#28 Kajak eller SUP runt Eskilsø
Eskilsø är en liten ö mitt i Roskilde Fjord. Själva ön är nog vacker och väldigt stillsam att gå i land på men tänker mest att kajak eller SUP runt skulle vara ett härligt sätt att uppleva den delen av fjorden på.
#29 Glamping och höghöjdsbana på Camp Adventure
Camp Adventure är mest känt för det 45 meter höga, vackra Skovtornet, men på området runt Gisselfeld kloster finns också ordentligt höga höghöjdsbanor för både barn och vuxna, och helt nybyggda glampingtält på träplatåer ovanför en liten å. Känns som ett givet litet helg äventyr för sådana som oss.
#30 Cykla eller gå Nordkyststien
På Sjællands nordkyst går en stig de 66 kilometerna från Hundested i väst till Helsingør i öst. Längs den här sträckan varvas stränder, branta sluttningar och hedlandskap med en lång rad mysiga byar. Jag tänker därför att det finns alla möjligheter för att kombinera turen med en massa kaffe- och matstopp varvat med dopp på flera stränder längs vägen.
#31 Fiska torsk på fiskebåt på Öresund
Bor man i ett fiskeland så gör man. Det finns många möjligheter att få följa med ut och fiska från en fiskebåt och för autencitetens skulle utgår jag gärna ifrån någon av hamnarna norr om Köpenhamn, till exempel Vedbæk eller Nivå.
#32 Resa tillbaka i tiden på Sagnlandet Lejre
Sagnlandet Lejre utanför Roskilde är ett stort friluftsmuseum där barn och vuxna kan leva sig in i stenåldern, järnåldern, vikingatiden och 1800-talet. En heldagsutflykt som jag har otroligt svårt att tro att barnen inte skulle älska.
#33 Gå en tur i urskogen i Suserup
Urskogar hör inte till vanligheterna i Danmark men på södra Sjælland hittar man Suserup Skov. Får bli en dagsutflykt med matsäck och badkläder så att man kan avsluta med ett dopp i Tystrup Bavelse-sjöarna som ligger in närheten.
#34 Plocka pumpor på gårdsbutik
Halloween säger mig egentligen inte så mycket men sedan jag fick barn har det så klart blivit en halvviktig tid på året. I år vill jag utnyttja det till att åka till en mysig gårdbutik och plocka egna pumpor och ta med hem som pynt och för att göra lyktor av. Det blir nog på Ventegodtgaard eller Stengården, två gårdar med caféer, som man ju så klart med fördel kan besöka även om det inte är Halloween.
#35 Kitesurf downwinder på Sjællands nordkust
En kitsurf downwinder är när man surfar från A till B och därför inte behöver vända hela tiden, vilket gör att man har lite mer tid att njuta av en vacker utsikt in mot land. Jag har aldrig varit på downwinder men skulle otroligt gärna prova en på Sjællands nordkust som är bedövande vacker med sandrosklädda sluttningar, karga och vinpinade områden á la Gotland och små sommarbyar som pärlor på ett band.
#36 Offroad elmotorcykel på Feddet
Som en lite mer äventyrsfylld mountainbiketur tänker jag mig offroad elmotorcykel på Feddet, någon timme söder om Köpenhamn. Naturnära, lite adrenalin och annorlunda – what’s not to like?
#37 Halsnæs Taste & Run
Ett 12 kilometer långt lopp där man stannar till och äter och dricker lokala specilaliteter på vägen. Hur bra? Loppet startar på Grønnessegård, som i sig självt verkar vackert med sin stora slottsskog, och går sen runt till lokala aktörer där man bland annat bjuds på ost från mikromejeri, ekologiska grönsaker från gådsbutik och bakverk från bageri.
#38 Sova i Surf Shack i Lynæs och vakna till kitesurf
I Lynæs har jag varit och kitesurfat flera gånger men någon gång vill jag kombinera det med en övernattning i deras Surf Shacks. Det är små söta, kompakta trähus med glasfasader ut mot stranden och på krypavstånd från det avslappnadte hänget på caféet, hamburger-food trucken och surfspoten.
#39 Kronborg slot
Att vara eller att inte vara, det är frågan. Jodå, det var Kronborg Slott i Helsingør som Shakespeare var inspirerad av när han skrev sin Hamlet. Otaliga gånger har jag sett slottet där det ligger som en maktsymbol mot Sverige på andra sidan sundet men jag har aldrig varit inne. Nu är jag ingen slottsfantast men skulle gärna åka dit på deras julmarknad eller prova deras Mystery Makers skattjakt för vuxna (finns även på svenska).
Fyn
#40 Bridgewalking Lillebæltbroen
Från Fyn över till Jylland finns numer två broar och den äldre kan man gå över, men på balkarna 20 meter ovanför tåg- och körbanorna. Så lite mer av ett äventyr än att bara traska över en bro. Det är 60 meter högt och 2,5 kilometer långt och man är självklart säkrad med karbinhakar hela vägen. Lite adrenalin, en del historia och massa utsikt.
#41 Besöka Egeskov Slot med familjen
Egeskov slot på Sydfyn ska vara lite av ett paradis för barnfamiljer, med fantastiska lekparker, labyrinter och trädtoppsvandring . Och så vackert och god mat på det. Taget!
#42 Campervan och kitesurf på Helnæs
Danmark bjuder på en hel upppsjö av fantastiska kitesurfingspots och jag skulle kunna skriva en bucket list med bara dem, men Helnæs verkar vara i en klass för sig. Den lilla halvön söder om Fyn bjuder på platt vatten för surf, konstgallerier och en del drömmiga platser för en natt i campervanen.
#43 Falsled Kro
Falsled Kro är en international erkänd gourmetkrog i den lilla byn Millinge på Syndfyn. Ett paket med övernattning är dyrt som attans men ska värt varenda krona. Det är inte bara maten som lockar men även omgivningarna, som enligt ryktet är otroligt, lantligt charmiga.
#44 Ærø
Ærø (försök uttala den, ni!) är en av de större öarna i landet och efter att ha pratat med vänner som körde cykelsemester med barn på ön så är jag själv sugen. Tält pallar jag inte cykla runt med men det finns ett gäng söta, små kullerstensbelagda byar där man kan sova, campingplatser med glampingtält och säkert en massa Airbnbs. Så kan man cykla där bland rapsfälten och stanna till på gårdsbutiker, glassställen och små krogar.
#45 Ö-hoppa i det Sydfynske Øhav
Söder om Fyn ligger de små öarna Strynø, Skarø, Drejø, Avernakø, Lyø og Bjørnø och med en öhoppar-biljett kan man åka mellan öarna som det passar. Det är mycket korsvirkeshus, pyttesmå hamnar, glasscaféer och sommarmys.
#46 Vada ut till Æbelø
Ja, ännu en ö. Men Æbelø är en obebodd, vacker liten ö norr om Fyn och det enda sättet att komma dit är genom att vada när det är lågvatten. Det tar cirka en timme ut till ön och en timme att gå runt. Själva ön är kanske inte mer spektakulär än många andra vackra öar Danmarks har att bjuda på men lite äventyr gillar man ju alltid!
#47 Heartland Festival på Fyn
Heartland är en blandning av musik, föredrag, konst och god mat. Med andra ord en väldigt vuxen festival och säkert lite småpretentiös, men jag tycker det verkar urhärligt. I vackra omgivningar vid Egeskov Slot på södra Fyn får man festivala utan att vada runt i kiss och lera men jag tror absolut inte att det för den saken skull är tråkigt.
Årets line-up bjöd bland annat på Cat Power, José Gonzalez, Phlake, Rufus Wainwright och The Cardigans och föredrag med Chimamanda Ngozi Adichie, Svend Brinkmann och Steven Pinker. Har precis dragit iväg ett sms till några vänner och frågat om vi inte ska boka 2022. Återkommer om det blir av!
#48 Fyns Hoved
Längst nordost på Fyn hittar man Fyns Hoved, en landtunga som sträcker sig ut i havet och bjuder på storslagen natur. Jag vet inte helt hur det är med campervanspots där ute men ifall det går så är det ett upplagt ställe för nästa tur. Annars finns ett shelter bara några steg från strandkanten där ute.
#49 Romkugler på Baks Bakery Deli på Fyn
Romkugler är en väldigt dansk grej. De ser ut som chokladbollar men låt er ej luras. Det är romessens i och smakar lite som dammsugare. Jag är normalt ingen fan men när min tidigare chef hade med sig vad som sägs vara landets bästa, från Baks Bakery Deli i Nørre Aaby (och i Middelfart) på Fyn, så dog jag nästan god-döden. Herrejäklar. Så någon gång vill jag åka förbi det där bageriet och köpa med mig ett överflöd av varianten med choklad utanpå och karamell inuti.
#50 Se de vilda hästarna på Langeland
Langeland är en lite större ö som ligger sydöst om Fyn och här kan man säkert spendera dagar på att upptäcka ännu en vacker, lantlig del av landet. Men en grej som är speciellt med Langeland är de många vilda hästarna som bor på en rad olika ställen på ön. Mysigt.
Jylland
#51 Paddla kanot på Gudenån
Gudenån är Danmarks längsta å och bitvis en sådan där alldeles perfekt kanotå. Smal, stillsam och med naturen helt tätt inpå . Vi paddlade på Susån i år och det var stor succé for både stora och små och ett par dagara på Gudenån står helt klart på listan över små äventyr jag vill göra med familjen inom en snart framtid.
#52 Mønsted kalkgruber
Det är ju något med gruvor och grottor alltså. Danmark har inte någonstans i närheten lika många som Sverige eftersom det hela är kalk och man helt enkelt inte brutit lika mycket här som i det granitspäckade Sverige. Men kalkgruvor finns det ju av förklariga skäl, och Mønsted ska vara en av de häftigaste man kan ga ner i.
#53 Se Rebild Bakker täckta av ljung
Oavsett säsong är Rebild Bakker är ett fantastiskt vackert, böljande landskap i Nordjylland som är värt ett besök. Men under sensommaren när ljungen blommar kläs kullarna in i olika nyanser av lila och det ska jag se en dag. En bonus är att jag då får cykla mountainbikespåret i Rold Skov igen, som är bland det finaste och roligaste jag någonsin har provat.
#54 Källorna i Rold Skov
Och när jag ändå i området vill jag passa på att se de turkosa källorna Gravled Kilde och Stora Blåkilde. Tyvärr får man inte bada i dem men titta och förundras får man.
#55 Leka öken på Råbjerg Mile
Råbjerg Mile i närheten av Skagen är landets största sanddyn. Eller sandklit som danskarna ju insisterar på att kalla det. Jag har faktiskt varit där men på bucket listen här står att åka dit igen eftersom det första besöket var så himla kort och nästan bortglömt.
#56 Fiska ostron i Limfjorden eller Vadehavet
Jag gillar inte ostron men jag storgillar tanken pa att dra pa mig waders och gå ut och fiska dem. Det är en lokal tradition och sådant gillar jag att ta del av. Sen kan jag ta champagnen medan någon annan får fångsten. Ostron kan fiskas på en rad olika ställen på Jylland men Vadehavet eller Limfjorden är två av de mer kända ställena.
#57 Bastu och badtunna hos North Shore Surf i Løkken
Att surfa i Vesterhavet och avsluta med bastu och badtunna med utsikt över vågorna har så många rätt så det är ett måste för mig.
#58 Se ‘sort sol’ i Tøndermarken
Sort sol är när tusentals, ibland hundratusentals, starar bildar fantastiska formation på himlen i skymningen. Det är ett naturfenomen som inträffar under våren och hösten och så vitt jag vet är det inte något man ser i Sverige. Ett av de bästa ställena att se sort sol är vid Tondermarkens marskområde längst ner i väst mot den tyska gränsen.
#59 Vandra delar av Hærvejen
Hærvejen är en av de äldsta och mest kända vandringslederna i landet. Den är flera hundra kilometer lång och går hela vägen från söder till norr i Jylland. Att gå hela vägen skulle ju ta flera veckor men det vore kul att vandra en bit då och då tills man kanske pusslat ihop hela leden.
#60 Soluppgång vid Bulbjerg
Dramatisk klippa vid Vesterhavet som jag har en känsla av är ta-andan-ur-en-majestätisk i soluppgången. Kaffe, lite frukost en filt, utsikt och en rosa himmel.
#61 Surfa i Klitmøller
Klitmøller, eller Cold Hawaii som det också kallas, är danmarks surfmecka. Den lilla, avlägsna byn mitt i det karga landskapet vid nationalpark Thy har blivit vansinnigt hipp på senare år och tillflyttningen av Köpenhamnare som vill hoppa av hamsterhjulet är imponerande. Jag har faktiskt surfat här, men det var i februari och i 30 minuter så det åker upp här ändå, eftersom jag gärna vill ha en solig sommardag med timmar i vattnet.
#62 Snorkla i Slåen sø
Min man dansken är marinbiolog och innan han blev en sådan som sitter på kontor så uppptäckte han stora delar av Danmark med dykar- eller snorkelutrustning på. Han säger att jag måste skriva upp det här på listan eftersom Slåen Sø är känd för sin goda sikt och är ett populärt och vackert snorkelställe. Jag är rätt säker på att det inte är en barriärrevsupplevelse vi pratar om här men gillar ändå tanken om att snorkla i en dansk sjö.
#63 Se älg i Lille Vildmose
Alltså en älg är en älg men i Danmark är älg exotiskt och jag tycker att det känns så malplacé på det här sidan om sundet att det vore kul att se dem live. De lever i naturområdet Lille Vildmose utanför Aalborg, där det också finns en stor naturlekplats för barnen, ett litet tåg, grillplatser och annat som behövs för en härlig dag ute med hela familjen.
#64 Köpa Vesterhavsost från lagret i Bovbjerg
Vesterhavsost är Danmarks mest kända hårdost och smakar lite som en mildare, mer salt variant av Västerbottenost. Underbart god! Den produceras i Thise men lagras sen in närheten av Bovbjerg fyr på vest-Jylland, där luft från det vilda, salta Vesterhavet sugs in och ger osten dess karaktäristiska smak. Osten finns i varenda butik i hela landet men jag vill gärna besöka lagret och köpa direkt från deras butik.
#65 Bada i Almind Sø vid Silkeborg
Att bada är livet och jag har en stark förkärlek för vackra badbryggor så det här är ju ett måste. Ni ser ju. Allra helst en tidig morgon eller i skymningen. Det var bara det.
#66 Solnedgång i campervanen på stranden på Rømø
Stränderna på Rømø nere vid den tyska gränsen är kilometerbreda och kilometerlånga. Det är ett av få ställen i landet där man på vissa ställen får köra bil ända ner till vattnet och jag ser det framför mig: lite offseason för att undvika de värsta folkmassorna, dörren på campervanen öppen, ett glas med något gott, barn som leker på stranden medan solen går ner i den stor Atlanten. Ser ni det?
#67 Uppleva Mols Bjerge nationalpark
Mols Bjerge är en av Danmarks fem nationalparker och nog den som jag allra helst vill besöka just nu. Det är väldigt kuperat, vilket ju hör till ovanligheterna i det här plattlandet, stjärnhimlarna ska tydligen vara helt extraordinära och i bukten innanför finns marsvin, sälar och på senare tid ibland delfiner. Utsikten från det här glampingtältet ser ut som en som jag gärna skulle vakna till.
#68 Segla till Anholt
Anholt är en liten ö långt ute i havet mellan Jylland och Sverige. Det är en riktigt sommarö och är väldigt populär bland seglare. Jag vill gärna till Anholt oavsett färdmeden men segelbåt känns mest rätt, och väl på plats vill jag njuta av långa sandstränder, livet i hamnen, bra kitesurfing och den särpräglade naturen.
#69 Rubjerg Knude
Nog Danmarks mest fotograferade fyr. Och sådant är ju sällan en tillfällighet. Den ligger magnifikt ute på gigantiska sanddyner och påminner i vissa vinklar mer om något man skulle hitta i Sahara än på den danska västkusten. Om vi bortser från att det inte finns jättemånga fyrar i Sahara då.
#70 Hjejlebåderne Silkeborgsøerne
Området omkring Silkeborgsjöarna mitt på Jylland är allmänt kända som ett av landets vackratste områden, och ett sätt att uppleva det från vattnet är ombord på de otroligt vackra ångbåtarna – Hjejlebåderne. Deras heldagstur för familjer eller kvällsturerna i soldnedgången ser båda härliga ut.
#71 Mountainbike i Vesterskoven
I området runt Silkeborg vill jag också prova vad som eventuellt kan vara landets bästa och mest flowiga mountainbikespår – Vesterskoven.
#72 Bo i trädhus Løvtag på Als
Trädhus och andra alternativa boendeformer poppar ju upp som svampar ur jorden här i Danmark precis som i Sverige, men det halvexklusiva Løvtag var tidigt med i leken. Och dessutom vill jag gärna till Als, den lite bortglömda halvön allra längst sydöst, vid gränsen mot Tyskland.
#73 Hyra ett av Aavegos hus i Agger
Sommarhusarkitektporr. Det är vad de här två husen är. Min puls höjs liksom när jag kollar på dem. Måste bo i minst ett av dem någon gång snart.
#74 Kur, tångtak och og salt på Læsø
Det är en himla massa öar på den här listan, jag vet, men öar är ju speciella och det finns många av dem i det här lilla landet. Att Læsø får vara med på listan är på grund av att jag vill se de otroligt pittoreska husen med tångtak (de enda av sitt slag i världen) och för att det finns ett anrikt, gammalt kurbad här. Sen när man ändå är på ön får man såklart besöka Saltsyderiet eftersom just salt är det som Læsø är mest känt för.
©et_nyt_kapitel ©ditte ingemann
#75 Den uendelige bro i Århus
Badbrygga nummer tre på listan, jag vet, men jag tänker på att bada en rätt stor del av min vakna tid. Och den här är också fin, så om jag någonsin är i närheten så ska jag minsann dit och ta ett dopp.
#76 Skaldjursfestival på Mors
Mors är en ö inne i Limfjorden som är känd för dramatiska klippor och skaldjur. Varje år, den första helgen i juni är det skaldjursfestival. Det är smakupplevelser, hygge och musik i hamnen i Nykøbing Mors och det känns som en perfekt anledning att besöka och uppleva ön och dess vackra natur.
#77 Fullmånetur med Vision Kayak i Limfjorden
Vision Kayak är genomskinliga kajaker där du kan följa med i vad som händer i vattnet medan du paddlar på den vackra Limfjorden. Jag vill med på deras månskenstur där man inte bara får uppleva att paddla på natten men där månljuset också förstärker den kikareffekt som skapas av kajakens botten.
#78 Äta räkor i hamnen i Skagen
Klassiker som jag faktiskt redan har gjort men vissa saker känns det som att jag behöver göra igen för att förstå hur ikoniskt det är. Skagen är alltså toppen av Jylland, där Kattegatt och Skagerak möts, och rekommenderas varmt vare sig man gillar räkor eller ej.
#79 Köra över till Mandø utan att fastna i tidvattnet
Mitt i nationalparken Vadehavet i sydvästra Jylland ligger den lilla ön Mandø. Man kör dit på en väg som går direkt på havbotten och två gånger om dagen översvämmas den av tidvattnet. Det händer tydligen med jämna mellanrum att någon inte har koll och fastnar (och som tur är så kan man ringa någon som kommer och räddar en).
#80 Fiskeauktion i Frederikshavn eller Thorsminde
Danmark är ett fiskeland. Speciellt på Jylland är fiskeindustrin fortfarande tongivande och i tex Frederikshavn och Thorsminde kan man besöka fiskeauktioner. Annorlunda men också en del av Danmark som man sällan kommer i kontakt med, så känns både viktigt och kul.
#81 Stekt ål på Feggesund kro
Ja, alltså jag är inte ens säker på att jag gillar stekt ål. Tror faktiskt inte att jag gör det. Men jag har starka minnen av en semester i Danmark när jag var runt tio, där jag åt stekt ål som om det inte fanns någon morgondag. Har inte ätit det sedan dess och vill gärna prova det på Feggesund Kro som ligger vackert vid Limfjorden och är känt för sin stekta ål med potatis och persiljesås.
#82 Ribe, Danmarks äldsta stad
Ribe i Sydjylland är det äldsta staden i landet och ska vara otroligt vacker med kullerstensgränder, sneda korsvirkeshus och massa själ.
#83 Vandra mellan shelters i nationalpark thy
Jag har sprungit i nationalpark Thy och sett den från bilen men jag vill gärna uppleva den på närmare håll. Det sandiga, ofta dimmiga, lite mystiska hedlandskapet i nordvästra Jylland är helt klart bland den vildaste naturen man hittar i Danmark och det finns en radda fina shelters som är perfekta att vandra mellan i 3–4 dagar.
#84 Julemarked Den Gamle By Århus
Den Gamle By i Århus är ett stort friluftsmuseum där man kan uppleva hela stadsdelar som de såg ut på 1800-talet, år 1927 och på 70-talet. I december blir det hela till en enda stor gammeldags jul men ljuslyktor, julpynt och matbodar. Jag kan nästan inte tänka mig något mer juligt och funderar på en Århushelg i december för att komma i ordentlig julstämning.
#85 WOW Park
I kategorin saker som aldrig skulle vara med på den här listan om jag inte hade barn, har vi WOW Park i Billund (eller i Skjern). Det är en naturnära, utomhus lek- och äventyrspark som jag är helt säker på att barnen skulle älska och när det utomhus och rörelse kombineras är jag också glad.
#86 Jomfru Anne gade ålborg
Som motvikt till ovanståend punkt har vi Jomfru Anne Gade i Ålborg, landets mest legendariska bargata. Bar-hopping kan knappast påstås vara ett intresse jag har längre och jag tror att jag skulle känna mig som mormor på stan, men klart att jag någon gång måste besöka denna gata som är synonymt med fest utanför storstan.
#87 Hänga i Ebeltoft
Den gamla hamn- och handelsbyn Ebeltoft på Jyllands östkust ser nästan löjligt idyllisk ut med stockrosor, gamla, sneda hus och kullersten överallt. Här vill jag bara hänga, helt utan måsten.
#88 Äta musslor i musselbyn Løgstør
Den lilla fiskebyn Løgstør ligger vackert vid en kanal och är känt för sina musslor. Jag älskar musslor så någon gång när vi är i trakten ska vi dit och äta massor av dem, till exempel på Kanalfogeden som verkar vara musselbyns musselmecka.
Lolland- Falster – Møn
#89 Dodekalitten
Dodekalitten är ett omtalat konstverk på Lolland. 12 stora skulpturer har placerats på en åker precis vid havet och tillsammans med musik som spelar dygnet runt är det visst en vacker och rätt speciell stämning.
#90 Range Rover på Møns Klint
Møns Klint är utan tvekan ett av de vackraste områdena i landet, och nu erbjuder Camp Møns Klint ett lite annorlunda sätt att uppleva det på. Man hyr deras Land Rover med talktält och får samtidigt lov att köra in på ställen som annars är off limits för allmänheten.
Har kan du læasta om nar vi sist var på Møn
#91 Vandra vid Møns Klint och bo på Villa Huno
En vår-eller hösthelg tänker jag samla ihop ett gäng vänner och vandra det längsta turen vid Møns Klint (cirka 14 kilometer) och så avsluta med middag och en natt på Villa Huno som ser så sablans snyggt och rofyllt ut.
#92 Surfa vid Møns Klint
Jo, ännu en grej vid Møns Klint, men det är verkligen vackert och värt många besök. Och det händer att vattnet utanför klinten blir surfbart och jag blir varm i surfhjärtat bara jag tänker på att sitta på brädan och dingla med benen i vattnet med utsikt in över de vita klipporna. Måste ske.
#93 Gårdsbutiker och glamping på Fejø
Den lilla, lilla ön Fejø norr om Lolland är mest känd för sina äpplen. Som Danmarks Kivik ungefär. Men förutom små ciderbryggerier och äppelgårdar så finns en hel radda andra små gårdsbutiker. Så jag tänker att man cyklar runt från det ena härliga stället till det andra och sen sover på glampingstället Ro Naturcamp som jag haft ögonen på sedan de öppnade för några år sen.
Bornholm
#94 Kvällstur på Hammershus
Den imponerande borgruinen Hammershus, som ligger på en klippa över havet och omedlbart för tankarna till Game of Thrones, har vi redan besökt. Men man kan gå guidad tur med lyktor på kvällen, och det ska jag absolut försöka pricka vid nästa besök.
#95 Paddla kajak vid Helligdomsklipperne på Bornholm
Helligdomsklipperne är en av de mer kända sevärdheterna på Bornholm. Man kan gå till dem men jag tänker att det måste vara lite extra häftigt att se dem från en kajak.
#96 Besöka Erteholmerne
Strax nordöst om Bornholm ligger tre öar med samlingsnamnet Erteholmerne. Nästa gång jag kommer till Bornholm ska jag se till att ha en dagstur hit bokad (det är nämligen bra tryck på biljetterna). Strosa runt i den karga miljön, äta på värdshuset, bada från klipporna, känna det där avlägsna som enbart små öar mitt ute i havet kan erbjuda.
#97 Se bisonoxarna på Bornholm
I skogen Almindingen, har sex stycken bisonoxar blivit till en stor flock som lever fritt på området. Man får själv gå runt och försöka hitta dem vilket kan ta sin tid och ibland inte lyckas alls, men försöka ska jag, nästa gång jag är på ön.
Lite var som
#98 Bo i ett flytande shelter
I Köpenhamns och på en rad andra ställen i landet finns flytande shelters som man bara kan komma till med egen transport, tex. SUP eller kajak. Tänk er ett natt mitt i Köpenhamns hamn, med någon du tycker om, god mat och dryck. Men alltså.
#99 Lagom långt traillopp i vackra omgivningar
Jag inbillar mig att om jag sprang ett vackert traillopp så skulle jag tänka mindre på hur kolossalt tråkigt jag ändå tycker att det är att springa, och mer på var jag sätter fötterna och hur vackert det är. Två bra bud på vackra lopp är Salomon Paradise Trail vid Silkeborg i Jylland och Røsnæs Trail på væstra Sjælland.
#100 Badehotel
Danmark är känt för sina vackra ‘badehotell’ som finns utspridda längs kusterna runt om i hela landet. Jag är lite extra sugen på det anrika Svinkløv som ligger mitt i sanddynerna vid Jammerbukten vid Vesterhavet eller det vackra gula Stammershalle bland klipporna på norra Bornholm.
***
Jaha, folks, det var de 100 sakerna jag vill göra i Danmark. Skulle faktiskt kunna skriva på ännu fler och framför allt ska jag någon gång skriva en lista med saker jag redan har gjort och som jag vill tipsa vidare om. Jag hoppas att du hittat ett och annat att skriva på din egen lista inför ditt nästa Danmarksbesök.
3
4 comments
Wauw sikke en liste Klara 🤩 glad for at se om du har Bulbjerg med på listen 🥰🥰🥰
Tak, Frederikke! Ja, har jo ikke været der endnu! Der er altså ret mange steder jeg ikke har været, kunne jeg mærke når jeg skrev listen 🤣🤣
Vilken super-lista! Tack, blev inspirerad att besöka Danmark mer 🙂
Vad kul! Det finns verkligen mycket fint och ser själv fram emot att upptäcka ännu mer!