Den där gnagande rädslan av att man står någonstans med sin campervan där man egentligen inte får stå. Eller att någon helt enkelt bara inte vill att man ska stå där och ska komma och förstöra härligheten med gnäll. Känner ni igen den? Ja, jag kan tyvärr inte skydda er från eventuella surhattar i Danmark men jag kan berätta vad reglerna är – och med dem kommer man ju ofta rätt långt.
Innan vi börjar i den lite trista änden så vill jag slå fast: Att upptäcka Danmark i campervan är fantastiskt. Det må vara ett litet land och sakna mycket av den vilda naturen som grannländerna har. Men det finns naturupplevelser så det räcker och blir över och storleken innebär också att man hinner se rätt mycket på kort tid.
Så till de torra reglerna från Naturstyrelsen då. Först: i Danmark finns ingen allemansrätt. Det betyder i praktiken att det enbart är tillåtet att campa på campingplatser, på speciella tältplatser i naturen eller i någon av de privata skogarna som öppnat upp for fricamping*. Det gäller all form för camping, vare sig det är i ett tält, i en husbil eller i en husvagn.
Men. Det betyder inte att man med campervan i Danmark är förvisad till enbart campingplatser. Då hade vi aldrig skaffat en. Att sova i sin bil* på en parkeringsplats ar nämligen tillåtet och camping blir det först om du börjar ställa ut bord, ta ut markisen, sätta upp förtält eller slå upp en ‘takkonstruktion’.
Huruvida taktältet på tex en VW California ar en ‘takkonstruktion’ eller ej debatteras häftigt på allehanda forum. De flesta, inklusive oss, tolkar det dock som att det är externa taktält man pratar om, eftersom campervanens variant tar upp noll extra plats.
Jaha, parkeringsplats, tänker du kanske nu, och föreställer dig en mysig kväll på asfalten utanför Bauhaus. Jag förstår det, ordet parkeringsplats har absolut inga positiva konnotationer i mitt huvud heller. Men det är inte så tråkigt som det låter.
En parkeringsplats kan ju nämligen vara en pytteliten gräsyta vid havet långt bort från närmsta by. Eller gömd inne bland träden i strandkanten på en ö. Eller också så är det faktiskt en lite större parkeringsplats men eftersom den ligger så fint mitt i skogen med vattnet tio meter bort så spelar det ingen roll.
Ibland kan man stöta på en skylt där det står att det är förbjudet att campa. Nu har vi ju slagit fast att det inte är camping att sova i sin bil men av princip skulle jag aldrig välja ett sådant ställe ändå. Eftersom risken för sura människor är klart större just där och bara tanken om att de kan komma förstör halva nöjet.
Ett hett tips är att kolla efter platser på appen Park4Night. Visst kan det vara så att många av de bästa platserna inte läggs in där just för att ingen annan ska hitta dem, men jag gillar tryggheten i att en plats är ‘validerad’ och vi har hittat de flesta av våra övernattningsplatser där.
Nu skriver jag mycket om regler men sanningen är den att ingen vet exakt hur de ska tolkas. Och de kommer därfor att tolkas olika från kommun till kommun och fråm område till område. Jag har inte hört om någon som har fått böter någonstans och än så länge har vi heller inte stött på några problem.
Vi har hittat massa fina, naturnära platser runt om i landet och har långa listor på ställen vi vill till härnäst. Kommer vi förr eller senare att stöta på någon som klagar? Absolut. Men det tror jag att man riskerar nästan vart man än är, kanske med undantag för de stora, i stort sett folktomma ytorna i till exempel Sverige eller Norge.
För att summera vår tolkning av reglerna: du får sova i din bil på en parkeringsplats, så länge det inte uttryckligen står att det är förbjudet. Vad som är en parkeringsplats får man avgöra själv. Använd sunt förnuft, sprid inte ut dig alltför mycket och var en bra människa. Som alltid.
Så, ta med din campervan till Danmark och upptäck grannlandet i väst – du kommer inte att ångra det!
***
*Bil = personbil. En campervan av typen VW California ar en personbil i Danmark. En husbil ar en annan femma, och då ska man stå på speciella husbilsplatser, egentligen utan undantag.
**Dem finns det dock en hel del av och jag ska skriva om det där med att tälta i ett annat inlägg. Sedan ett par år tillbaka har man också infört något som liknar allemansrätt i omkring 280 små, privata skogar runt om i landet – du kan läsa mer om att tälta i dem här. Både tältplatser och fricamping (så kallad ‘fri teltning’ i privata skogar kan du läsa mer om här.
36
1 comment