Efter månader av coronakaos och social isolation så bestämde två vänner och jag att vi behövde komma bort och ut en helg. Vi ville ha vacker natur, lagom aktivitet, god mat och inte åka längre än ett par timmar från Köpenhamn. Valet föll på vandring i Söderåsen nationalpark strax öster om Helsingborg och en natt på fina Villa Söderåsen i utkanten av Röstånga.
Söderåsen är alltså en av Sveriges 30 nationalparker och om någon hade släppt ner mig mitt i och frågat var jag var så hade jag absolut inte sagt Skåne. Det är 16 kvadratkilometer lövskogsklädda åsar och djupa dalar och stämmer rätt dåligt överens med min, uppenbart fördomsfulla, bild av Skåne som väldigt öppet och platt.
Charmigt boende på Villa Söderåsen
Vandrarhemmet Villa Söderåsen är ett sagolikt tinnar-och-tornhus i gult trä i utkanten av Röstånga. Det är ett gammalt turisthotell från sekelskiftet och det sägs att Hasse och Tage hittade inspiration till Äppelkriget här. Det är inte svårt att se.
Vi delade ett enkelt men gulligt trepersoners rum med balkong ut mot nationalparken, för ynka 1200 SEK inkl. frukost. Efter frukost är det självhushåll och handdisk som gäller men sängarna är bäddade när man kommer, det nya lantköket stort och välutrustat, stämningen idyllisk, frukosten enkel men god och sängarna sköna. Ett fynd!*
Vandring på Söderåsen dag 1: Nackarpsdalen
Söderåsen är ingen stor nationalpark och de nio vandringslederna varierar i längd mellan 1 och 8 km. De kan så klart pusslas ihop för längre turer men de korta avstånden gör det också väldigt tillgängligt. Vandringslederna börjar vid södra ingången i Röstånga och norra ingången i Skäralid. Skåneleden går också rakt igenom med start/slut i Klåveröd i det nordvästra hörnet.
Första dagen gick vi in genom den södra ingången ligger precis bakom Villa Söderåsen. Vi kom rätt sent på eftermiddagen och knatade iväg på en tretimmarstur i Nackarpsdalen.
Rutten som vi sett ut på kartan tappade vi bort redan efter en kvart vilket var beundransvärt med tanke på att det är rätt välmarkerat. Men vi hade ingen tid att passa och bara en sådan sak kan få tre småbarnsföräldrar att skita högaktningsfullt i allt vad planer heter och bara gå. Eftersom det är så litet så känns det heller inte som en katastrof att villa bort sig.
Vi stornjöt av väldigt enkel vandring i den gröna, öppna dalgången bland bokskogsklädda sluttningar. Fikade på en trädstam 20 meter ner i en brant med fantastisk utsikt. Pratade, pratade, pratade.
Slutmålet för dagen var Odensjön, som ligger 10 minuter från den södra ingången. Odensjön är en liten, helt rund sjö som kantas av 30 meter högra rasbranter. Förr i tiden sades det tydligen att den var bottenlös och hade en direkt förbindelse till en krypta i Lunds domkyrka. Creepy stuff.
Jag hade läst många lyriska beskrivningar om den trolska sjön och vi såg fram emot ett dopp i en fin, lite avlägsen skogssjö men blev tyvärr lite besvikna. Vackert är det, med branterna som försvinner ner i sjön och skogen högt där uppe, men kanske lite för nära ingången till parken och därmed väldigt lättillgängligt. Det var en hel del folk där och hängde och det kändes lite omysigt. Det hade kanske känts annorlunda en annan dag, vad vet jag. Men för oss blev det i alla fall bara en härlig, lugn paus på bryggan och inget bad.
Slutmålet för dagen var förresten inte alls Odensjön utan middagen. I Röstånga finns restaurang Stationen som ser trevligt och gott ut men det var coronastängt, och vegetariska Sababa missade vi helt, så vi hade i stället stannat på ljuvliga Bränneriets Gårdsbutik på vägen från Köpenhamn och shoppat lite chark, bröd, pesto och oliver. Och sen kompletterat med lite tomat, mozzarella, choklad och annat på ICA Röstånga tre minuter från vandrarhemmet.
Vi dukade upp våra tapas på den vackra träverandan, korkade upp vinet vi släpat med oss från Köpenhamn och satt sen där med filtar över benen och njöt länge av en av de första riktiga sommarkvällarna tills vi stupade i säng lite för sent.
Vandring dag 2: Skäralidsdalen och Kopparhatten
Andra dagen körde vi 10 minuter upp till den norra ingången vid Skäralid. Här kändes det lite mer ordnat med ett Naturum som vi inte besökte men som säkert är jättefint, stor restaurang och en fin liten äventyrsrunda för barn. Det var också rätt tjockt med folk, men det tunnades ut bara några hundra meter in i parken.
Naturen här kändes helt annorlunda än första dagen. Vackra vattendrag, lummig skog och lite urskogsaktigt. Mer dramatiskt. Genom hela Söderåsen går en djup sprickdal som bitvis kantas av gigantiska rasbranter och här i Skäralid kan man välja att gå antingen uppe på åsen, nere i dalen eller att kombinera. Det finns rundor från 900 meter och upp till 8 km. Precis som på första dagen hade vi kollat upp en rutt men lyckades gå fel efter 50 meter och när vi upptäckte det efter 500 så tänkte vi att det nog skulle gå ändå. Jag som alltid betraktat mig själv som en utmärkt navigatör började dock undra.
Vi gick nere längs med Skärån nere i dalen och det var en mäktig känsla att vara omgiven av branterna på båda sidor. När vi ville upp hittade vi inte riktigt någon bra väg så vi genade helt enkelt rakt upp för den höga skränten. Det må vara backigare än man kanske förväntar i Skåne men höjdskillnaden mellan dal och topp är trots allt inte mer än 90 meter.
Och upp skulle vi för att vi ville till Kopparhatten, parkens högsta punkt med milsvid utsikt från plattformen. Punkten kallas tydligen Skånes Grand Canyon och det känns kanske inte som en helt rimlig liknelse men fint är det! Hit upp kan man också köra bil, vilket innebär att det är lite mer folk än andra ställen i parken, men fint för tillgänglighetens skull.
Vi avslutade med lunch på restaurangen vid ingången. Skippade grillbuffeten med prinsesstårta och tog en helt ok lax med potatis. Gott utan att vara fantastiskt.
Och sen bar det av hemåt igen. Glada och pratiga och energipåfyllda. Att vandra på Söderåsen vr en perfekt liten 30-timmarstur med en superfin blandning av aktivitet, bra häng, god mat och oavbruten sömn.
*Ifall Villa Söderåsen är fullt eller om man vill bo närmare den norra ingången vid Skäralid så verkar Pensionat Söderåsen köra lite samma koncept med B&B och kök som gästerna kan använda under dagen och kvällen. Vill man tälta eller sova i vindskydd så går det med och här kan man läsa mer om att sova inne i parken. Det står numer på min bucket list över saker att göra med barnen någon gång snart.
0