‘Tänk att det här finns’, tänkte jag när jag nyvaken stod på träbryggan vid Lyckans Läger en höstmorgon i september. Röken ringlade från skorstenen på den vedeldade bastun som vi nyss tänt för morgondoppet. Dimman låg tät över de låga, kala fjällen långt borta på andra sidan. Träden och markens orangea höstfärger bröt försiktigt igenom den lågmälda gråskalan skapade av sjöns vatten och den regntunga luften.
Jag tänkte på just det många gånger under vårt dygn på Lyckans Läger. På det att någon byggt två små stugor vid denna stillsamma plats och att vi för ynka 900 kronor fick göra det till vårt hem för en liten stund. Och vilken ynnest det kändes som. Livets lyx!
Lyckans Läger ligger 5,5 km lätt vandring från Edsåsdalen söder om Åre. Du parkerar längst in i byn och vandrar sen mestadels på en bred grusväg, svagt uppför. Början av leden går genom skog och är inte vansinnigt spännande men det öppnar snart upp i vackert, öppet fjällandskap. På vintern kan man åka skidor och leden går då en liten annan väg men avståndet är ungefär detsamma
I de rustika stugorna vid Lyckans Läger finns allt du behöver för att laga och äta mat, vilket gör man att man i packingen har massa plats för god mat och vin, om man är lagd åt det hållet. Vi plockade därför helt sonika med oss en chartallrik för lunch på vägen. Varför göra saker mindre härliga än de behöver vara? Alltså knaprade vi tryffelsalami och baguette vid ett bord ungefär halvvägs till stugan.
De två små stugorna i Lyckans Läger ligger cirka 50 meter från Lilla Offsjön. Det finns inga andra byggnader runt sjön och lägret ligger helt för sig själv som en liten rustik oas på fjället.
Stugorna hyrs enkelvis och inuti finns två våningssängar med madrasser, kudde och täcken (men inte lakan), gasspis , kamin och allt man behöver i matlagningsväg. Bord och stolar, och på utsidan en diskbänk under tak. Det finns hinkar för att hämta vatten och ved men sopor ska man ta med sig tillbaka när man går hem. Kort sagt finns det mesta man behöver förutom det man ska äta och sova i eller på.
Till varje stuga hör också en vindskyddad bålplats med galler för grill eller för brasa att hänga runt. Det finns två fina torrdass och en vedbod till randen fylld med ved. Några hundra spängade meter öster om lägret ligger ett litet båthus i strandkanten, med en båt som man fritt kan använda under sin vistelse. Och sist, men absolut inte minst, så väntar en vedeldad bastu vid sjön precis nedanför stugorna.
Den syns inte från lägret, men när man går nedför de 50 meterna trappspång så öppnar sjön upp mellan träden och plösligt ligger den där. Är man bastuälskare som jag så är det här så nära bastuhimmeln man kan komma. Vedeldat, rustikt och med en kall fjällsjö utanför dörren. Score.
Bastun passar fint till fyra personer och jag tror att även den största badkrukan har svårt att hålla sig från ett dopp i den här miljön. Vi bastade både på eftermiddagen och på morgonen och för mig är det det som kommer gömma sig allra djupast inne i hjärtat när jag tänker tillbaka på vår vistelse .
Förutom att basta så gick vi en liten promenad bort till båthuset och vindskyddet som ligger en bit bort ett stenkast från strandkanten. Och sen är ju det fina med att vara utan el och vatten att allt tar tid och allt går långsamt. Laga mat, diska, värma vatten, allt. Så tiden går utan att man gör så mycket. Kanske den bästa sortens meditation vi har?
Till middag kokade vi ris på kaminen och grillade halloumi över elden utomhus. Snodde ihop en bowl med mango, picklad rödlök och koriander. Njöt av mat och rödvin utomhus innan kylan kom krypande när solen gick ner och smög då in i stugan för kortspel och godis.
Någon av oss hade kanske vädrat en rädsla för att frysa under natten men en helg i september kan jag nästan lova att det inte kommer att hända. Kaminen hade varit på i stort sett hela tiden sedan vi kom och vi höll på att svettas ihjäl när vi kröp ned i våra sovsäckar i våningssängarna. Efter att ha skalat av ett plagg efter det andra och till slut lagt mig ovanpå sovsäcken somnade jag gott och sov som en stock hela natten.
Efter långt bastubad, grötfrukost och städning av stugan gav vi oss tillbaka till Edsåsdalen framåt lunch dagen efter. Vilka förväntningar vi än hade haft på Lyckans Läger var de överträffade med råge. Om man gillar rustik lyx av det allra enklaste slaget har det en given plats på bucket listan.
***
Lyckans Läger bokas än så länge på edsasdalen.se* och nycklarna hämtas och lämnas i en brevlåda på Köja Gård.
*’Än så länge’ för att vi träffade en av ägarna när han var och fyllde på ved på morgonen, och hämtade dem som bodde i stugan bredvid (du kan alltså tydligen välja att få skjuts på fyrhjuling). Han nämnde att det kanske skulle komma att förändras framöver men hur vet jag inte.
Jag har skrivit om en helt annan sorts primitiv lyx här, där jag i rätt förälskade ordalag beskriver mitt dygn på Stedsans in the Woods i Halland. Gemensamma nämnare är det naturnära och att det inte finns el och vatten, men där slutar likheterna. Båda två klara favoriter hos mig men av olika anledningar.
4