Att ta Snälltåget till Alperna känns som förr i tiden och framtiden samtidigt. Folk har ju tuffat fram på räls i Europa i över 150 år och att transportformen nu får ett uppsving i jakten på hållbarhet känns så fint. Så rejält på något sätt.
Jag hörde talas om Snälltågets linje till Alperna förra året och bestämde redan då att det låg i korten för 2023. Så på det danska sportlovets första dag hoppade vi på tåget i Høje Taastrup strax utanför Köpenhamn för att rulla iväg till Österrike och skidorten Schladming.
Jag var såld på konceptet innan och är lika såld nu efteråt. Om du inte mäter transporttid i pengar, ser charmen i gamla och lite slitna tåg och är beredd att betala lite extra för ett grönt alternativ – så är tåget till Alperna något för dig. Om du älskar flärd och konstant bekvämlighet och har bråttom från A till B – strunta i det.
Snälltågets resrutt och tider
Under vintersäsongen går Snälltåget från Malmö till Alperna på fredagar och hem igen på lördagar. Det stannar i Høje Taastrup utanför Köpenhamn, i Odense och i Kolding, innan det tuffar på genom Tyskland. Väl i Österrike stannar det på tio ställen mellan Salzburg och Innsbruck, vilket innebär att du med en kort transfer kan nå de flesta skidorter i landet.
Vi klev på i Høje Taastrup kl. 15.30 fredag eftermiddag och kom fram till lilla Bischhofshofen kl. 10 lördag morgon. Efter en 40 minuter lång taxitransfer var vi sedan i Schladming. Hemåt skulle vi åkt 21.30 lördag kväll och kommit fram 15.30 söndag eftermiddag, men på grund av stormen Otto var avresan fyra timmar försenad (vilket ju blev mitt i natten och helknasigt – men det hade det blivit oavsett transportform).
Det tar alltså ungefär 18 timmar och visst kan det tyckas långt. Men för mig blir resan en del av upplevelsen och vi gjorde ju samma sak på tåget ner som vi gjort vilken fredagkväll som helst där hemma – åt middag, såg film och åt fredagsgodis. På hemvägen hade vi i stället nästan en heldag på tåget efter en natts sömn och då vältrade sig barnen nöjt i extrema mängder skärmtid och jag stornjöt av timmar av sträckläsning. Jag ser helt enkelt de många timmarna som lyx och inte som ett besvär.
Kupéerna på Snälltåget
På Snälltåget till Alperna finns sittplatser och 6-bäddskupéer. Toalett finns i gången. Man kan boka en egen kupé genom att helt enkelt köpa loss de extra platserna, men eftersom det redan från början är dyrt som attans med tåget kändes det inte som ett alternativ. Vi hoppades på det bästa och fick sällskap av en skitcool 71-årig dam som efter att hennes man dog åker på olika gruppresor i stället för att sitta hemma och deppa ihop.
När du kliver på är kupéerna inredda som sittplatser med ett litet bord och när ni ska sova så ska det göras om till sex bäddar. Det är inte direkt svårt men det är heller inte skitlätt och för att kunna bädda högst upp ska du antingen vara väldigt lång eller lite lätt akrobatisk. Är ni ett par och har ett svajigt förhållande kan detta moment eventuellt vara skilsmässogrund. Just sayin’.
För oss som är vana vid campervantetris och kaos på små ytor och var det dock ingen match. En liten heads up här om att Snälltågets tåg är allt annat än purunga. Det är gamla tåg och det märks i kupéerna och korridorerna men allt funkar, täckena och kuddarna är sköna och lakanen mjuka. Det finns en uppsjö av USB-laddaruttag och wi-fi som funkar som wi-fi på tåg nu gör mest: det vill säga väldigt svajigt.
Mat ombord på tåget
Omborg på Snälltåget finns en krog där det serveras lunch och trerätters middag för dem som antingen bokat bord i tid eller som har tur och får bord på plats. Vi lyckades inte haffa bord så kan inte säga något om maten men har hört att den ska vara bra för att vara en tågkrog. Det såg i alla fall väldigt tåggemytligt ut, med mörka bord och gröna glaslampor.
Du kan också köpa varm lunch och middag och ta med till din kupé (tänk pasta med köttfärssås, lasagne och pannkakor) och annars finns det mackor och wraps, chips, godis, vin, öl och annat smått och gott. I flera vagnar finns även små ‘lönnkrogar’ där du kan köpa kaffe, snacks, öronproppar och annat som kan tänkas behövas på en lång tågresa.
Hur mycket packning kan man ha med?
Skidresor kräver ju ofta sin packning och det gäller att tänka till lite när man ska ha med det på ett tåg. Skidor kan nämligen läggas in ett separat utrymme (mot extra betalning), men allt annat ska få plats under den nedersta sängen (35 cm högt) eller på hyllan ovanför sängarna. Så länge du inte packar för tjocka väskor är det dock inget problem och för oss fem i kupén gick det som en dans. Hade vi varit sex hade det kanske börjat knipa – men nog mer med fysisk plats för oss som personer än med bagaget.
Vad kostar det då?
Den enda haken med att åka Snälltåget till Alperna är, enligt mig, priset. Det är helt enkelt dyrt, jämfört med andra transportformer. Vi betalde 12 000 DKK för oss fyra, två vuxna och två barn, inkl. frukost. Och så plus några hundralappar för att få med skidorna. I skrivandets stund är det cirka 17 750 SEK.
Den cirka 14 timmar långa bilresan hade kostat cirka 5000 DKK, inkl. färjebiljett Rödby-Puttgarten och bensin. Eftersom jag avskyr att köra på natten hade det nog även inkluderat en övernattning åt båda håll, så då hade vi landat på omkring 7000 DKK. Flyg varierar ju en hel del men när vi för några år sen flög till just de österrikiska alperna så betalade vi runt 9 500 DKK för oss fyra.
Så tåget är alltså den i särklass dyraste resformen. Vi har den finansiella möjligeheten att ta det valet men för många är en resa till Alperna redan från början nästan omöjligt dyr och de extra tusenlapparna kan bli helt orimliga. Jag önskar så att det miljövänliga alternativet också var det mest plånboksvänliga, men det är alltså inte fallet här.
Snälltåget till Alperna: plus och minus
Vi börjar med det tråkiga då:
- Det är dyrt
- Det är rätt trångt i kupéen, vilket kan kännas jobbigt om man delar med någon man inte känner
- Man ska tänka till med sin packning på ett annat sätt än om du åker bil, men inte mer än om du skulle flyga
- Det tar tid, men det är ju bara en nackdel om man absolut har bråttom
På plussidan:
- Det är det grönaste alternativet
- Det tar tid, vilket man kan välja att se som lyx – massa tid till bok, film och familjehäng
- Man ser Europa rulla fram genom fönstret
- Man älskar tåg!
Allt i allt är tåg ut i Europa helt klart min melodi. I alla fall när man slipper en massa byten som kan gå snett. Du kan läsa mer om resan till Alperna hos Snälltåget själva.
9